korisni saveti
Kako prepoznati pokvareno i loše meso u prodavnici? (FOTO)
Većina ljudi povezuje meso s jarko crvenom bojom, koja nije njegova prirodna boja već rezultat izlaganja vazduhu. Ako je mleveno meso vakumirano, njegova boja bi trebala da bude ljubičasto - crvekasta, dok tamnije boje govore o tome da je reč o starijoj životinji - premda to ne znači da je meso pokvareno.
Crvena boja mesa se povezuje s tim da je meso starije. Junetina je prirodno crvenkasta, a po teksturi čvrsta. Ovaj tip mesa treba biti prošaran tankim, a ne širokim žilicama - dok žute masne žile upućuju na to da je životinja bila starija.
Ako primetite na junetini sivkaste ili crne delove - ne kupujte meso!
Kod mlevenog mesa je mogućnost prevare najveća - pa je najbolje tražiti da ga samelju pred vama.
Kod jagnjetine meso treba da bude svetlo ružičaste boje, po teksturi čvrsto kao i junetina. Treba se voditi i stadardnim mirisom jagnjetine - ako je jagnje bilo zamrzavano, tada je miris smanjen ili nepostojeći.
Pogledajte kako se testira svježina mesa:
Bonus video:
Kako da pobedite zapušeni nos? UZ OVIH 6 SAVEZNIKA IZ PRIRODE!
Nema koga ne nervira zapušen nos. Osim što je neprijatno, može da izazove i dodatne tegobe poput upale grla i nesanice. Zbog toga nije loše da imate u kući nešto od ovih prirodnih lekova protiv zapušenog nosa.
(Espreso.co.rs / Izvor: express.hr)