RECEPT DANA!
NAJLAKŠI RECEPT ZA SLATKO OD BELIH TREŠANJA KOJI ĆETE VIDETI: Isto su ga spremale i naše bake samo na TEŽI NAČIN!
Trešnje moraju da budu čiste i zdrave!
Sastojci:
1kg čišćenih belih trešanja
1kg šećera
2 čaše vode od po 2dl
1 manji limun
1 šipka vanile
list rozetle
Kako pripremiti:
Kao prvo trešnje moraju da vam budu baš one bele ako želite da bude ovakva, svetla boja. Drugo, trešnje moraju da vam budu sve potpuno zdrave.
Bele trešnje se jako brzo kvare i ako je jedna samo malo gnjila vrlo brzo će biti i ostale. A kao takve nisu za slatko.
Potrebno je malo prakse ali uspećete. U šerpu prečnika minimum 28cm i 5L stavite šećer. Dodajte vodu i ušpinujte šećer. Šećer špinujte jedno 5 do 6 minuta ustvari kada počnu oni mehurići da budu prozračni i da pucaju. Stavite trešnje i nikako ih ne mešajte nego samo prodrmajte.
Dodajte šipku vanile. Smanjite vatru na pola i stalno skidajte penu. Ne čekajte da se baš mnogo nahvata. Posle pola sata dodajte tanko nasečen limun na kolutove.
Dodajte ako volite i list rozetle jer daje poseban šmek. Slatko kuvajte ukupno oko sat i petnaestak minuta do sat i po.
Vidite da li je gotovo ako stavljeno na tacnu kada ga kašičicom sipate onako se oteže.
Pokvasiti pamučnu krpu, skloniti šerpu sa ringle i prekriti je krpom. Tako ostaviti 15 min. Vratiti naringlu na najače samo koliko da ubije ključ. Pokupite ostatak pene i opet prekrijte mokrom krpom. Ostavite da se tako ohladi. U vrele tegle sipajte hladno slatko.
Prijatno!
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!