VAŽNO!
EVO ŠTA ZNAČI SLOVO "E" NA DEKLARACIJAMA: Ako ne pročitate, UGROZIĆETE ŽIVOT
Koliko često čitate sastav hrane u prodavnici ili njenu etiketu? Većina nas ne obraća pažnju na ove važne detalje.
Ako pažljivo pročitate i najmanja slova, pronašli biste puno korisnih informacija. Danas u supermarketima možete pronaći hranu iz celoga sveta, ali nas obično ne zanima njihovo poreklo. Ako želite da znate šta zapravo konzumirate i postavite uravnoteženu ishranu, trebalo bi da vas zanima i sastav hrane. Oni često kriju puno šećera, masti, skroba ili raznih kiselina. Jedan od najgorih, po sastavu, je svima omiljeni namaz od lešnika, jer jedno pakovanje ove poslastice sastoji se od do 50 odsto šećera i 23 odsto palminog ulja.
Zato prilikom kupovine ne biste trebali da gledate samo cenu, već i u koju hranu ulažete.
- Mnogi mali poljoprivrednici i pošteni proizvođači hrane propadaju zato što ljudi nisu spremni da ulažu u kvalitet. Uglavnom smo predmet masovnog marketinga velikih igrača i raznih lobija. Pokušavaju da nas ubede da su poljoprivredna i BIO hrana precijenjena fikcija, jer je dovoljno jesti manje i više se kretati.
Dejvid Atenborou, takođe govori o tome kako jednostavni izbori hrane mogu uticati na naš život u časopisu "A Life on Our Planet" , koji se može naći na Netflix-u. Za 93-godišnjeg Atenbora ovaj projekat je bio vrlo ličan. Želeo je da ukaže na to kako se planeta promenila našom greškom tokom njegovog života.
Šta će vam reći etiketa?
Ako želite da znate nešto o sastavu hrane, ne morate trčati u prodavnicu. Sastav proizvoda proizvođači navode i na svojim veb lokacijama.
Na poleđini proizvoda, pored same težine, pronaći ćete i informacije o alergenima, koji su veoma važni za ljude koji imaju metabolički poremećaj ishrane ili pate od neke intolerancije na hranu ili alergije. Takođe je važno nadgledati aditive koji su označeni slovom E. U ovom slučaju njihovu dozvoljenu količinu reguliše Evropska unija.
Ako tražite proizvode koji će biti organskog porekla i ispunjavaju standarde zaštite životne sredine, onda potražite oznaku BIO ili organsko. GMO su prikazani na ambalaži koja skriva delikatese koji sadrže genetski modifikovani sastojak .
Šta je Nutri-Skore sistem?
Kada posmatrate sastav proizvoda, možda će vas obeshrabriti velika količina informacija na ambalaži, veliki izbor proizvoda, ali i nedostatak stručnosti u polju ishrane. Program Nutri-Skore stvoren je da olakša takve situacije kako bi pružio transparentne informacije o hranljivoj vrednosti proizvoda i tako pomogao potrošačima.
Od 2011. svi proizvođači hrane moraju da se informišu o hranljivoj vrednosti i na ambalaži naznače energetsku vrednost, količinu masti, zasićenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, šećera ili proteina . Međutim, takvo označavanje hrane nije imalo dovoljan efekat, jer ljudi često uopšte ne razumeju ove brojke.
Oznaka proizvoda u skali boja od A do E izračunava se na osnovu naučnog algoritma koji uzima u obzir sadržaj negativnih nutritivnih faktora kao što su energija, jednostavni šećeri, zasićene ili zasićene masti i soli, koji su navedeni u okvirna obavezna deklaracija o hranljivosti za proizvod. Istovremeno se uzimaju u obzir pozitivni elementi kao što su vlakna, proteini, voće, povrće ili odabrani orasi.
Nutri-Skore sistem obeležavanja podrazumeva da se ne treba fokusirati isključivo na proizvode sa oznakama A i B, a potpuno se odreći oznaka D i E. Suština je upravo u ravnoteži – proizvode koji imaju „zelenije“ boje poželjno je konzumirati češće i u većoj meri u odnosu na proizvode obeležene crvenom ili narandžastom bojom, za koje se opredeljujemo povremeno. Sve ostalo je lako, prateći abecedu izbalansirane ishrane.
Sa Nutri-Skore sistemom put do izbalansirane ishrane postaje vrlo jednostavan. Pronađite proizvode sa abecedom izbalansirane ishrane, jer je sada lakše izabrati najbolje namirnice i postići nutritivni balans.
A - jedi svaki dan
B - jedi često
C - jedi umereno
D - samo povremeno
E - kada zaslužiš, da se malo zasladiš
Kako birate namirnice u prodavnici? Ovaj nutritivni rezultat prvobitno je sastavio tim stručnjaka koji je vodio profesor Mike Rainer sa Okford Universiti . Kao sistem, Nutri-Score takođe preporučuje upotrebu Evropske kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kao jasnog sistema označavanja hranljivosti za hranu i piće. Francuska je 2017. postala jedna od prvih zemalja koja je počela da koristi takav sistem u praksi .
Još uvek je upitno kada će takav sistem biti uobičajen deo naših prodavnica. Trenutno se takva oznaka koristi u 14 evropskih zemalja.
(Espreso/NajŽena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!