OVAKAV KOMPOT JE NAJZDRAVIJI: Jede se samo u OVIM KOLIČINAMA, a ovo NIKAKO NEMOJTE DA DODAJETE
Kompot, Foto: Printscreen/Youtube/ Slobodan Zivkov

riznica zdravlja

OVAKAV KOMPOT JE NAJZDRAVIJI: Jede se samo u OVIM KOLIČINAMA, a ovo NIKAKO NEMOJTE DA DODAJETE

Da biste sačuvali više hranljivih sastojaka u voću, bolje je da kompot ne kuvate dugo - rekla je poznata nutricioniskinja

Objavljeno:

Od kog god voća da se pravi, pogodno je za naš organizam ako se preterano ne zaslađuje.

Kada se vratimo dubogo u rano detinjstvo, bake su bile te koje su nam kao poslasticu često volele spremati kompote od raznog voća.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/ Slobodan Zivkov

Stručnjaci su otkrili da je drastično zdravije kada spremate kompot od svežeg voća, nego od kupovnog iz kesice.

- Bobice su izvor minerala. Sadrže vitamin C koji je neophodan za imunitet. Prilikom zamrzavanja i termičke obrade značajan deo ovog nutrijenta se gubi, što nije toliko loše jer je količina koju sadrže pre ovih procesa 2-3 puta veća od optimalnog dmevnog unosa. U 100 g svežeg šipka i ribizli nalazi se više od 200 odsto naše dnevne potrebe za vitaminom C - otkrila je Julija Čekonina, stručnjak iz oblasti nutricionizma i dijetologije.

Kompot
foto: Printscreen/Youtube/ Slobodan Zivkov

Sadrže bioflavonoide koji povećavaju efikasnost vitamina C, što je važno za prevenciju kod prehlade.

- Kompoti od voća i bobica imaju antiseptično dejstvo. Domaćim kompotima nije potrebno dodavati boje, arome ili konzervanse, što je veliki plus. Još jedan benefit ovih napitaka sa voćem jeste što sami kontrolišite unos šećera - od vas zavisi da li ćete ih zasladiti, a svakako je zdravije da to ne činite. Da biste sačuvali više hranljivih sastojaka u voću, bolje je da kompot ne kuvate dugo - rekla je poznata nutricioniskinja.

Opet navodi se, da je najbolje dodati koju kašicicu meda bez dodatnog šećera, ali ovo ispod je dobro poznat bakin kompot.

Sastojci

Kompot
foto: Printscreen/Youtube/ Slobodan Zivkov

500 g jabuka

500 ml vode

40 g šećera

jedan vanilin šećer

pola limuna

Kompot
foto: Printscreen/Youtube/ Slobodan Zivkov

jedna kašičica cimeta

Priprema:

Operite jabuke i ogulite pa zatim narežite na kriške. Stavite jabuke u kipeću vodu, a zatim dodajte pola limuna, i šećer i vanil šećer, ako želite. Kuvajte najviše do 15 minuta, a na kraju dodajte i kašičicu cimeta.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.