malo zrno zlata ili?
Ova podmukla namirnica krije 3 opasnosti za vaše telo (FOTO) (GIF)
2. Gluten iz pšenice ima loš uticaj na zglobove
Poznato je da celijakija još uvek nije dobro istražena, a milioni Amerikanaca verovatno imaju alergiju na pšenicu, a da toga nisu svesni. Česti bolovi u zglobovima pojavljuju se kao posledica te alergije koja nije dijagnostikovana. Ne postoje dva čoveka koja su obolela od celijakije sa istim simptomima bolesti.
Najčešći simptomi koji se javljaju zbog intolerancije na gluten su: dijareja, opstipacija, bol u stomaku, anemija, bol u kostima, lak prelom kostiju, poremećaj kože i oslabljen imunitet. Obolelim osobama preporučuje se konzumiranje mlevenih žitarica i mahunarki u brašnu koje ne sadrže gluten. Alternativa mogu biti amarant, heljda, leblebije, sočivo, grašak, kinoja, soja ili tapioka.
3. Ugljeni hidrat pšenice amilopektin povećava količinu šećera u krvi
Ugljeni hidrati iz pšenice na kraju se pretvaraju u šećer, a pšenica je puna amilopektina, ugljenog hidrata koji može da poveća količinu šećera u krvi više nego običan šećer i može dovesti do brojnih drugih zdravstvenih problema kao što je dijabetes.
U današnjoj komercijalnoj ponudi proizvoda od pšenice najčešće nalazimo na nutritivno osiromašenu pšenicu koja sadrži puno skroba, koji u sastavu ima najviše amilopektina. Izborom integralnog brašna i hleba i ishrane bogate voćem i povrćem možemo da utičemo na kontrolu šećera u krvi.
(Espreso.co.rs / Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr)