VIĐALI STE TO
AKO PRIMETITE DA SKUVANA JAJA IZGLEDAJU OVAKO, NEMOJTE DA IH BACATE: Bezbedna su za jelo, samo uradite 1 POTEZ
Na sreću, tvrdo kuvana jaja sa zelenim žumancem su bezbedna za jelo, iako možda ne izgledaju tako lepo i malo su čvršća nego što vam se dopada
Da li ste ikada primetili zelenkasto-sivkastu nijansu oko žumanca tvrdo kuvanog jajeta?
Ako ste skloni da kuvate jaja, onda ste sigurno jeli i "zelena žumnaca" . Ipak da li ste se ikada zapitali da li su ovakva jaja bezbedna za jelo?
Šta uzrokuje zelenu nijansu oko tvrdo kuvanog jajeta?
Zelena nijansu dve stvari mogu da uzrokuju. Kada ostavite jaja da ključaju predugo, vodonik u belancu se pomeša sa sumporom u žumancetu. Ovo izaziva hemijsku reakciju koja formira prsten preko žumanca. Alternativno, zeleni prsten može doći od velike količine gvožđa u kipućoj vodi. Na sreću, tvrdo kuvana jaja sa zelenim žumancem su bezbedna za jelo, iako možda ne izgledaju tako lepo i malo su čvršća nego što vam se dopada. Ako vam se njihov ukus ne dopada izbegavajte da jaja prekuvate i brzo ih ohladite pod tekućom vodom ili u posudi sa ledenom vodom. Zatim ih čuvajte u ljusci u frižideru.
(Espreso / Najžena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!