KADA KUPUJETE HLEB OBAVEZNO MORATE DA OBRATITE PAŽNJU NA OVO: Nije SVEJEDNO koji UZIMATE, 1 stvar UPORNO PONAVLJATE
Hleb, Foto: Profimedia

VODITE RAČUNA

KADA KUPUJETE HLEB OBAVEZNO MORATE DA OBRATITE PAŽNJU NA OVO: Nije SVEJEDNO koji UZIMATE, 1 stvar UPORNO PONAVLJATE

Umesto da odaberete hleb koji ima ukus maslaca koji je dodat tokom pečenja, odaberite dobar hleb od celovitih žitarica sa semenkama i dodajte mu maslac sami

Objavljeno:

Hleb je ponekad na lošem glasu jer sadrži ugljene hidrate, ali u poslednje vreme sve više se pazi na broj H kalorija jer izbacivanje cele grupe namirnica iz ishrane može dovesti do nezdravog odnosa prema hrani.

Ipak, izbor različitih vrsta hleba je ogroman, a važno je znati koju vrstu odabrati. Ovo je nekoliko stvari na koje bi trebalo pripaziti kod kupovine:

1 / 6 Foto: Profimedia

Pretpostavljate da „bez glutena“ znači zdravo

Nemojte se pokolebati ako nemate naviku da konzumirate hleb bez glutena, osim ako imate celijakiju ili vam je lekar preporučio izbegavanje glutena zbog nekog drugog razloga. „Mnogim hlebovima bez glutena nedostaju hranjivi sastojci od celovitog zrna koji obezbeđuju proteine i vlakna koja mu daju teksturu, ukus i moć suzbijanja apetita“, kaže nutricionista Bet Stark.

„Da biste pronašli opciju bez glutena bogatiju hranjivim materijama, odaberite hleb sa semenkama koji je napravljen od celovitog zrna i ima najmanje 2 grama vlakana po kriški.“

Hleb koji odaberete nema pečat celovitog zrna

„Ako hleb ne uključuje dobar procenat celovitih žitarica, natpis „integralni“ može značiti da se radi samo o mešavini rafinisanog belog i integralnog brašna“, kaže Stark.

Hleb, Pogača
foto: PRINTSCREEN/YT/HOME KITCHEN WITH DANNY

Kupujete hleb s maslacem

Umesto da odaberete hleb koji ima ukus maslaca koji je dodat tokom pečenja, odaberite dobar hleb od celovitih žitarica sa semenkama i dodajte mu maslac sami. „S obzirom na to da se pakovani hleb s maslacem može napraviti bez veštačkih boja, aroma ili konzervansa i ne sadrži kukuruzni sirup s visokim udelom fruktoze, bolje je da ga ostavite na polici“, kaže Stark.

Ne gledate na veličinu porcije

Obavezno pročitajte deklaracije da vidite kolika je veličina porcije za posluživanje i razmislite o teksturi i veličini hleba. Na primer, ako na hlebu piše da mu kriška sadrži oko 200 kalorija, to može značiti da se radi o velikoj kriški koja je dovoljna za vaš obrok, a onaj koji se deklariše s 40 kalorija po kriški može da podrazumeva tanku krišku ki biće vam potrebno više njih da biste postigli sitost.

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.