Preminuo Zdravko Krstanović: Pamtićemo ga po ovim delima, veliki gubitak
Foto: Profimedia

tuga

Preminuo Zdravko Krstanović: Pamtićemo ga po ovim delima, veliki gubitak

Zdravko će biti sahranjen u subotu na Novom groblju Bežanja

Objavljeno:

Srpski književnik Zdravko Krstanović preminuo je juče u nakon kraće bolesti.

Rođen je u dalmatinskom selu Siverić 1950. godine, a gimnaziju je pohađao u Kninu i Splitu. Jugoslovenske jezike i komparativnu književnost završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do oktobra 1991. živeo je u Splitu, a nakon toga u Beogradu.

Bio je urednik u splitskoj izdavačkoj kući "Logos", imao kolumnu "Zapisi iz nesanice" i rubriku kritika u "Slobodnoj Dalmaciji", kao i u zagrebačkom "Oku". Od 1990. do 1993. uređivao je časopis "Srpska zora". Od 1990. do 2002. bio je novinar u dnevniku "Politika ekspres".

Prvu pesmu je objavio 1962. u "Veseloj svesci", a priču 1971. u "Večernjem listu". Prvu knjigu poezije "Kneževina riba" objavio je 1974. godine i autor je ukupno dvadesetak knjiga poezije, proze, drama i lirskih zapisa.

Njegova prozna knjiga "Priče iz hada" je prevedena na više jezika, od 1992. do 2000, doživela je 12 izdanja.

Priredio je nekoliko antologija od kojih su najznačajnije "Erotske narodne pesme" 1984. godine i "Čudesni kladenac", antologija srpskog jesništva od Baranje do Boke Kotorske, objavljena 2002. godine.

Zastupljen je u mnogim antologijama. Zdravko će biti sahranjen u subotu na Novom groblju Bežanja pored njegove Sonje. Opelo počinje 12.45.

Bonus video:

05:10

ČOLA NAPRAVIO LOM U BUDVI: Espreso na licu mesta

(Espreso/Nezavisne/Kurir/prenela.B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.