hrskavi putin
RECEPT ZA JELO KOJE SE ZOVE "PUTIN": Ako ste ljubitelj KROMPIRA, krenuće vam VODA NA USTA! (RECEPT)
Posolite i pobiberite po ukusu i sklonite sa vatre.
Iako je najpopularija kanadska kućna grickalica nastala odavno, mnogi misle da putin (poutine) ima veze sa ruskim predsednikom. Ipak, to je pomfrit s komadićima sira i smeđim umakom na bazi goveđeg ili pilećeg bujona i začina.
Sastojci Količina
krompir 1 kg
goveđi bujon 0,5 l
pileći bujon 300 ml
gustin 3 kašike
maslac 100 g
brašno 2 kašike
so po ukusu
biber po ukusu
kačkavalj, čedar sir 200 g
ulje za prženje
Kako pripremiti
U većem tiganju istopite puter, dodajte brašno i na tihoj vatri pržite brašno mešajući i pazeći da ne potamni. Dodajte goveđi i pileći bujon, promešajte žicom i ostavite da provri. Pomešajte gustin sa dve kašike vode i dodajte bujonu, pa pustite da vri još 5 minuta, odnosno dok ne dobijete gušći sos. Posolite i pobiberite po ukusu i sklonite sa vatre.
Oljušten krompir isecite na tanke štapiće i stavite ih u veliku posudu. Nalijte hladnom vodom i ostavite sat vremena da stoje. Potom krompir izvadite iz vode i dobro ga prosušite.
Zagrejte ulje i pržite krompir oko 10 minuta na nižoj vatri, a zatim pojačajte i pržite dok ne dobije lepu boju. Izvadite pomfrit na papirne ubruse da se ulje ocedi, pa ga prebacite u činiju, posolite i prelijte pripremljenim sosom. Odozgo narendajte sir i odmah poslužite.
(Espreso/BlicŽena)