obratite pažnju
OVE NAMIRNICE NIKAKO NEMOJTE PRATI PRE KUVANJA, RIZIKUJETE OPASNU INFEKCIJU! Stručnjaci UPOZORAVAJU!
Postoji posebna supstanca koja se u industrijskoj proizvodnji i prodaji stavlja na jaja, a njena namena je zaštita jaja od bakterija
Iako zvuči paradoksalno, pranje nekih namirnica može biti uzrok širenja bakterija, pa i trovanja, a prehrambeni stručnjaci objašnjavaju koja su pravila oko pranja hrane, odnosno koje namirnice nipošto ne bi trebalo prati pre kuvanja, a koje se obavezno peru.
Nemojte prati:
Jaja
Postoji posebna supstanca koja se u industrijskoj proizvodnji i prodaji stavlja na jaja, a njena namena je zaštita jaja od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, pa zato jaja ne bi trebalo da perete, već da normalno kuvate i potom oljuštite.
Piletina
Pranjem sirove peradi zbog prskanja vode kapljično širi se kampilobakterija, navodi Food Standards agencija iz Velike Britanije. Ona je ustanovila da dve petine osoba sirovu piletinu pre pripreme opere. Ali, upozoravaju, kapljice vode koje se odbijaju odgovorne su za prenos navedene bakterije na kožu, radne površine, odeću i kuhinjsku opremu. Zabranu pranja sirove peradi, navode u FSA, treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakterija može prouzrokovati opasne bolesti, pa čak i smrt. Ono što možete učiniti jeste da se pobrinete da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuvana i da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke.
Ostalo meso
Zabrana pranja ne odnosi se samo na perad, već i ostalo meso poput govedine, svinjetine i jagnjetine, jer i kod njega dolazi do širenja bakterija po kuhinji prilikom pranja. Bakterija se na mesu jednostavno uništava visokom temperaturom, bilo da ga kuvate ili pečete. Dobro bi bilo pre kuvanja višak mesnog soka sa površine obrisati papirnatim ubrusima, a nakon rukovanja s mesom, obavezno operite ruke toplom vodom i sapunom.
Testenina
Kulinarski šefovi pranje testenine smatraju najvećim grehom koji možete da počinite, jer voda uklanja skrob koji pomaže da se bolje apsorbuje umak koji ćete poslužiti s njom. Tako testenina ne bi trebala da se pere ni nakon kuvanja, a jedini su izuzeci testenina koju ste skuvali za salatu ili wok koji ćete dorađivati u tiganju.
Pečurke
Ove namirnice zbog svoje sunđeraste strukture sa velikom moći upijanja nikad ne treba prati ili potapati u vodi. Ako vam se čine prljave, ogulite ih sa nožićem ili ih obrišite papirnatim ubrusima. Pečurke treba guliti samo ako je došlo do promene boje, a bez obzira na boju treba iseći donji deo drške pečurke.
Uvek perite:
Voće i povrće s jestivom korom
Budući da se obavezno prskaju otrovnim i štetnim pesticidima. Dobar trik je potopiti ih u vodi u koju ste dodali malo sode bikarbone i par kapi sirćeta - oni uklanjaju sve pesticide i prljavštinu na nežan i efikasan način. Nakon pranja osušite ih s papirnatim ubrusima tapkanjem.
Limenke
Bakterije ne mogu da uđu u konzerviranu hranu, zbog toga one tako dugo mogu i da traju. Ipak, definitivno mogu da uđu unutra ako ne operete poklopac limenke pre rukovanja njom.
Voće i povrće sa nejestivom kožom
Ovo se pravilo odnosi nakon guljenja, na primer krompira ili luka. Ali, ako je reč o namirnici poput lubenice ili limuna, tada ih operite pre konzumiranja - bakterije sa kore lako preko noža dolaze u unutrašnjost.
Orašasti proizvodi
Malo ljudi zna i pridržava se pravila pranja orašastih plodova, premda ga stručnjaci za zaštitu zdravlja ističu. Naime, čak i ako su oguljeni (pistaći, kikiriki i sl.), nikad ne znate kako su skladišteni i transportovani. Takođe, ovi proizvodi se često znaju prskati kiselinom koja štiti od parazita, a može naštetiti ljudskom zdravlju.
Sušeno voće
Ova vrste hrane smatra se jednom od "najprljavijih". To se naročito odnosi na sušeno voće koje se prodaje u rinfuzu, a fioke u koje se stavlja se vrlo retko ili nikad ne peru. Operite ga ili ga čak ostavite da se natope neko vreme, pa sami posušite par sati i biće jednako ukusno, a puno zdravije.
Pirinač
Nedavno istraživanje je pokazalo kako česta metoda kuvanja pirinča - u šerpi kipuće vode dok ona ne ispari, izlaže one koji je jedu tragovima otrovnog arsena. On kontaminira pirinač tokom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida. Arsen, pa čak i u tragovima, povezuje se sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju te je najopasniji za decu. Naime, pirinač bi trebalo ostaviti da se natapa u vodi preko noći, a ujutro ga isprati pod vodom i zatim kuvati. Time se udeo toksina u njemu smanjuje za čak 80 odsto.
(Espreso / BlicŽena)