pažnja
Za ovu starinsku tortu iz šerpe su svi zaboravili: Umesto da je filujete, zalijte je sa ovim - idealna je za sve
Savršena je za sve prilike, bilo da pravite kolač za vikend, ili vam je potrebna brza torta za neko slavlje.
Ova torta je stvorena za sve prilike, bilo da pravite kolač za vikend, ili vam je potrebna brza torta za neko slavlje.
Ne trebate da je filujete, samo je prelijte sa čokoladom i uživajte.
Kora
2 jaja 10 kašika šećera Vanilin šećer 10 kašika vode 12 kašika brašna 1 kašika kakao praha Pola praška za pecivo
Peku se dve ovakve kore, koje se prerežu kako bi se dobile ukupno 4 kore.
Fil 1l mleka 200g šećera 200g čokolade za kuvanje 250g maslaca ili margarina 250g mlevenih oraha
Glazura
120g mlečne čokolade 80ml slatke pavlake za šlag
Priprema torte iz šerpe:
U posudu sipajte 2 jaja, 10 kašika šećera, vanilin šećer, pa sve dobro penasto umutite, i dodajte 10 kašika vode, pa prosejte 12 kašika brašna, 1 kašiku kakaa i pola praška za pecivo. Umutite najmanjom brzinom na mikseru. U kalup prečnika 24 cm, obložen pek pirom, sipajte dobijenu smese. Koru peći 20 minuta na 180 stepeni. Koru presecite na dva dela, pa ponovite postupak za još jednu koju ćete takođe preseći na dva dela. Sad je na red došao fil: u šerpu sipajte 1l mleka, 200g šećera, 250 g margarina, 200g čokolade i na tihoj vatri sve otopite. Kad se sve istopi, isključite šporet i sipajte 250 grama mlevnih oraha.
Fil će izgledati retko ali ne brinite, to i jeste poenta jer ćete kore prelivati a one će upiti, i to ovim redom:
Kalup ili najbolje šerpu, jer je ovo torta iz šerpe, obložite pek papirom, pa ređajte kore i svaku nalijte filom. Na poslednji red kore, odnosno četvrtu ne ide fil. Ostavite je pokrivenu par sati u frižideru. Izvadite je iz šerpe/kalupa, skinite pek papir, pa okrenite na tacnu naopako. Smesu za glazuru otopite na tihoj vatri, malo prohladite i premažite tortu.
(Espreso/srbija danas/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!