Branka Mirković, Foto: Printscreen/TV Prva

objasnila

OBJASNILA KAKO SE PRAVILNO JEDE BELI LUK: Samo OVAKO vam neće napraviti PAKAO U STOMAKU

Kako je najbolje jesti beli luk, da li je sirovi zdraviji, smeta li mu termička obrada i da li zbog nje gubi zdrava svojstva ?

Objavljeno: 16.02.2022. 15:03h > 16:40h

Nutricionistkinja Branka Mirković gostovala je na Tv Prva gde je govorila o lekovitim svojstvima belog luka.

Nutricionistkinja je rekla da nikako ne bacate ljuske luka, bilo da je u pitanju beli ili crni!

- Ne bacajte ljuske, one imaju vrednost za respiratorne organe i ugruške. Ako želite beli luk da stavite u neko jelo ili supu, zgnječite ga sa sve ljuskom i ubacite ga. Ili ceo luk sa korom ispecite u rerni, istisnite ga kao pastu, to je sve hranljivo - rekla je ona. Tako pripremljen beli luk svako možete da jede, neće smetati želucu.

FOTO: Printscreen/informer.rs
FOTO: Print Screen Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Profimedia
FOTO: EPA/David Chang
FOTO: Printscreen/TikTok, rozelinekatherine
FOTO: Profimedia
FOTO: Youtube printscreen
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen
FOTO: Profimedia
FOTO: Novi.ba

"Ovo se odnosi i na crni, i na beli luk. Crni uzmite neoljušten, izbockajte ga viljuškom i skuvajte u supi, dobićete supu od lukovine. Odličan je za imunitet, i to ne da jedete beli luk kao čen, nego seckajte i dodajte u hranu. Cela Francuska i Italija mirišu na beli luk, nikome to ne smeta. Obično ljudi narendaju beli luk u ulje, pa malo limuna i onda to koriste na kašičicu, ali bolje je unositi ga uz hranu".

Kako je najbolje jesti beli luk, da li je sirovi zdraviji, smeta li mu termička obrada i da li zbog nje gubi zdrava svojstva ?

Ne, on neće izgubiti svojstva, ali mnogim ljudima smeta beli luk kada je svež. Ovako obrađen može svako da ga jede. U našoj kuhinji postoje pečene paprike i druge salate, dodajte ga u hranu slobodno - rekla je ona.

RECEPT ZA PRITISAK

Ko ne bi smeo da jede beli luk, često slušamo o tome da ne smemo da ga konzumiramo ako imamo nizak pritisak ili probleme s varenjem?

- Ne, zašto ne bi smeli? Ako vas muči pritisak, posolite ga malo, popijte vodu i pritisak će se podići. Kod varenja smeta samo zeleni deo koji se nalazi u srcu čena, zasecite ga i izvadite to zeleno perce, onda može svako da ga jede - rekla je ona.

Branka je objasnila da je pire od belog luka zdrav.

(Espreso)