SAVET
OVE NAMIRNICE ŠTO PRE IZBACITE IZ FRIŽIDERA, AKO OVAKO IZGLEDAJU: Rešite se TRULE HRANE, ne zanemarujte OVO
A kada primetite da se koža naborala i da su se pojavile smeđe mrlje, to znači da više nisu onako slatke i hrskave kakve bi trebalo biti
Svi smo mi skloni da ostavljamo zalihe raznih namirnica kako bi nam sve bilo pri ruci kada odlučimo da pripremimo omiljeno jelo. Ali, kako se bliži kraj nedelje, vrlo često nam postane jasno da nećemo stići da realizujemo sve svoje kulinarske zamisli, a kupljenim namirnicama, ili barem većini njih, bliži se datum isteka roka trajanja. Kako biste bili sigurni da su vaše namirnice i dalje sveže i upotrebljive, potrebno je da znate kako to da prepoznate. Evo par znakova koji će vam pokazati da je određenim namirnicama prošao rok trajanja, kako prenosi portal Živim.hr.
Domaći preliv za salate
Kremasti preliv na bazi majoneza je jedna od stvari čiji je kvalitet najbolje proceniti po izgledu. Ako primetite da su se sastojci od kojih je preliv napravljen počeli razdvajati, vreme je da ga bacite. Prelivi na bazi sirćeta ili ulja obično traju duže, ali i oni se mogu pokvariti. Preliv na bazi ulja svakako je pokvaren onda kada počne imati miris truleži: sigurno ćete to osetiti.
Paprike
Zelene, žute, crvene ili narandžaste, paprike su najsvežije kada im je koža napeta i glatka. A kada primetite da se koža naborala i da su se pojavile smeđe mrlje, to znači da više nisu onako slatke i hrskave kakve bi trebalo biti.
Supa ili pileći bujon
Zbog bogatog ukusa pileći bujon je neizostavan u mnogim kuhinjama iskusnih kuvarica. To je i sastojak koji će dinstano povrće i meso učiniti savršenim. Kako biste procenili kada je pilećoj supi ili bujonu prošao rok trajanja, najbolje je da se oslonite na svoj nos jer ćete osetiti opor i neugodan miris.
Luk
Ko od nas nije namirisao truli luk u vrećici u kojoj smo ga doneli iz piljarnice? Fuj. Pazite da luk držite što dalje od krompira jer jedan drugome ubrzavaju proces truljenja i kvarenja. Obe namirnice ispuštaju plinove koji onda ubrzavaju truljenje druge namirnice pored njih.
Krompir
Ako primetite da je krompir proklijao, ne znači da ga odmah morate baciti. Isecite i bacite onaj deo na kom je proklijao, a ostatak upotrebite jer je posve u redu i jestiv. U proceni kvaliteta i jestivosti krompira, oslonite se na čvrstoću (mora biti tvrd, bez mekanih delova), boju (mora biti ujednačene boje) i na miris (svež, zemljani miris je u redu, a sve što vam je sumnjivo i čudno je znak za uzbunu, odnosno bacanje).
Slatka pavlaka
I slatku pavlaku mnogi često drže u frižideru, bilo zbog toga što vole da je dodaju u kafu ili zato da im bude pri ruci kada odluče da naprave neki ukusan kolač. Neretko se može pokvariti mnogo pre datuma isteka roka trajanja, a znaćete da se to dogodilo ako se u vašoj kafi ne rastopi, nego se razdvoji na male mrljice. Pre nego što je upotrebite, pomirišite je: ako ima kiselkast ili opor miris, na žalost, pokvarila se.
Beli luk
Beli luk je najbolji kada je tvrd na dodir, a listovi su mu neoštećeni. U belom luku bi moralo biti vlage. Ako bilo gde na njemu primetite tamne mrlje ili izgleda naborano ili je previše isušen, znači da se počeo kvariti.
Brokoli
Najzdraviji je kada je stabljika tvrda, a cvetovi intenzivne zelene boje. Kad se brokoli počne kvariti, na njemu će se pojaviti crne mrlje, a zelena boja cvetova će sve više bledeti dok ne postanu žućkasti. I miris će se promeniti i postati opor.
Grožđe
Ako slučajno zagrizete bobicu grožđa koja je pokvarena, verujte, znaćete to odmah. Ali, bolje je da to izbegnete i naučite da prepoznate grožđe koje više nije za jelo: počinje da ima kiseo miris, nalik na sirće ili rakiju, obično praćen tamnim mrljama na bobicama.
(Espreso / Živim.hr)