PROBAJTE
CRNI PIRINAČ RETKO KO KORISTI U ISHRANI: Evo kako se PRIPEMA i šta ga razlikuje od DRUGIH VRSTA
On se često zanemaruje, a ima brojne zdravstvenih prednosti i kulinarske mogućnosti upotrebe
Pirinač je osnovna namirnica u kulinarstvu. I dok svi spremamo beli, klasični, pirinač da li ste čuli za crni pirinač?
On se često zanemaruje, a ima brojne zdravstvenih prednosti i kulinarske mogućnosti upotrebe.
Šta je crni pirinač?
Crni pirinač je zapravo niz vrsta pirinča koji uključuje indonežanski crni pirinač, filipinski balatinav crni pirinač, pirurutong crni glutinozni pirinač i tajlandski jasmin crni pirinač. To je pirinač srednjeg zrna koji je nastao u Kini i drugim delovima Azije pre nekih 10.000 godina. Dobio je svoje drugo uobičajeno ime , zabranjeni pirinač, jer je nekada bio rezervisan isključivo za kineskog cara. Danas možete pronaći crni pirinač u lokalnom supermarketu
Ono što izdvaja crni pirinač od drugih sličnih žitarica je očigledno njegova nijansa, a iako izgleda crno kada je sirovo, zapravo dobija više tamnoljubičaste boje kada je kuvano. Ova nepogrešiva nijansa potiče od antocijanina koji se nalaze u ljusci zrna. Ova hemijska jedinjenja odgovorna su i za boju patlidžana, borovnice i konkord grožđa, mogu izgledati crveno, ljubičasto, plavo ili crno, u zavisnosti od njihovog pH, piše Real Simple.
Što se ukusa tiče, crni pirinač ima blag, orašasti ukus, sličan onom kod braon pirinča. Oni koji izbegavaju gluten biće zadovoljni kada saznaju da je crni pirinač prirodno bez glutena.
Ishrana i prednosti crnog pirinča
Neke vrste pirinča su hranljivije od drugih, a kao što su Kinezi verovali pre hiljadama godina, crni pirinač je na vrhu liste zdravog pirinča. U stvari, ima više vlakana i proteina od crvenog, smeđeg ili belog pirinča.
Kako kuvati crni pirinač?
Uprkos različitoj nijansi, kuvanje crnog pirinča je veoma slično načinu na koji pripremate druge vrste pirinča. Nema potrebe da ga prvo ispirete, jer to može da ukloni neke od tih korisnih hranljivih materija.
Ako ga kuvate na šporetu koristite 2 šolje vode na 1 šolju pirinča, a za mekšu teksturu koristite malo više vode. Kada voda počne da ključa, dodajte pirinač, poklopite šerpu i ostavite da se krčka na šporetu. Znaćete da je pirinač gotov kada ima nežnu teksturu i kada se voda upije. Ovo obično traje oko 30 do 35 minuta - otprilike 10 minuta duže od drugih vrsta pirinča. Kada se pirinač kuva, sklonite šerpu sa vatre i ostavite da odstoji poklopljeno oko 10 minuta.
(Espreso / Real Simple)