Šufnudle, Foto: Printscreen/Youtube/Recepturra

PREUKUSNO

PRETVORITE OSTATKE PIRE KROMPIRA U NEODOLJIV SLATKIŠ: Vrlo popularan u Vojvodini!

Šufnudle su tradicionalni vojvođanski desert

Objavljeno: 15.01.2022. 15:55h

Kada za ručak ne pojedete sav krompir pire, nemojte ga bacati već napravite fenomenalan slatkiš - šufnudle.

Sastojci:

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

krompir pire 1 jaje malo soli brašno 1 šolja prezle pola šolje mlevenih oraha šećera po želji 1 vanilin šećer

Priprema:

U krompir pire dodajte jaje i so i toliko brašna da dobijete mekano testo koje se ne lepi. Napraviti veknicu, nožem je isecite na šnite, svaku šnitu malo brašnjavim dlanovima zaoblite i ređajte na tacnu posutu brašnom.

U dublju šerpu sipajte oko 2 litre vodu,, dodajte 1/3 kafene kašike soli i pustite da provri. Kada provri, ubacite šufnudle. Lagano varjačom promešajte ili prodrmajte šerpu, kako se testo ne bi zalepilo za dno posude. Kada šufnudle isplivaju, gotove su.

Izvadite ih šupljom kašikom i stavite u cediljku. Operite ih hladnom vodom i ostavite da se ocede. Za to vreme spremiti prezle.

U tiganju na laganoj vatri propržite prezle na malo ulja. Sklonite sa vatre i dodajte orahe, šećer i vanilin šećer. U tiganj sa prezlama ubacite šufnudle, svako dobro uvaljati sa svih strana. Služiti tople, po želji sa džemom

(Espreso)