NJAM NJAM
POSNE DOMAĆE ZEMIČKE SA 4 VRSTE BRAŠNA: Umesto ŠEĆERA, dodajte MED, idealne za POST NA VODI (RECEPT)
Pecite na 230°C oko 15 minuta, a zatim na 200°C oko 20-25 minuta
Umesite sami domaće zemičke za doručak.
Ako se pridržavate posta ili vodite računa o ishrani predlažemo vam odličan recept za posne zemičke. Ne morate da idete u pekaru da kupujete hleb, sada zamesite sami domaće lepinje koje će biti boljeg ukusa od kupovnog. Biće vam potrebno 4 različite vrste brašna koje će zemičkama dati specifičan ukus. Umesto šećera koristite med jer je zdravije, ali i lepše se kombinuje. Na kraju ukrasite semenkama i ispecite za potpuni užitak.
250 g pšeničnog brašna
250 g ražanog brašna
250 g zobenog brašna
250 g kukuruznog brašna
250 g semenki (od bundeve, suncokreta, lana, susama)
2 instant kvasca
3-4 dcl toplog sojinog mleka
2-3 kašike meda
1 dcl maslinovog ulja
2-3 prstohvata soli
Priprema: U toplo mleko stavite med i kvasac i ostavite da odstoje desetak minuta. U velikoj posudi pomešajte sve vrste brašna, dodajte semenke i so, pa sipajte nadošli kvasac. Lagano umesite, pa dodajte ulje. Mesite dok smesa ne prestane da se lepi. Testo pokrijte i ostavite par sati na toplom mestu da nadođe. Oblikujte zemičke, uvljajte ih u mešavinu semenki, stavite na pleh i ostaviti desetak minuta da odstoje. Pecite na 230°C oko 15 minuta, a zatim na 200°C oko 20-25 minuta.
(Espreso / Stvar ukusa)