SAVRŠENO
MLEČNI HLEB PO JAPANSKOM RECEPTU: TRI sastojka mu daju MEKOĆU u njima je i TRIK
Našli smo najbolji trik kako da napravite mlečni hleb!
Kako se pravi mlečni hleb po japanskom receptu? Uz jednostavne sastojke koje već imate kod kuće, i jedan trik!
Mlečni hleb je recept koji je zaludeo domaćice širom sveta! Osim što je ovaj hleb neverovatno mekan i vazdušast, ostaje svež i po nekoliko dana zbog specifičnog načina pripreme.
Našli smo najbolji trik kako da napravite mlečni hleb! Ovako ga pripremaju Japanci i kažu da je caka u pripremi smese od tri sastojka koja će hlebu dati mekoću i vazdušastost. A sve sastojke već imate kod kuće!
Sastojci:
3 šolje brašna
1/4 šolje vode
1 šolja mleka
2 kašičice soli
80 g šećera
1 kesica suvog kvasca
1 veliko jaje
4 kašike maslaca, sobne temperature
Priprema:
Umešajte četvrtinu šolje brašna, četvrtinu šolje vode i trećinu šolje mleka u plitkom sudu. Zagrejte na slaboj vatri i mešajte žicom dok smesa ne postane bogata i gusta. Ne treba da provri! Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi do sobne temperature.
Potom pomešajte sve ostale sastojke sa njim, najbolje je ako imate stojeći mikser, ali ako nemate, mutite varjačom a onda prebacite na radnu površinu i mesite. Dodajte malo-pomalo i maslac dok se lepo ne sjedini s testom. Mešenje neće trajati duže od 15 minuta, a onda testo u činiji pokrijte krpom i ostavite da naraste dok se ne udvostruči.
Testo sada premesite, razvijte ga u pravougaonik a onda urolajte. Stavite ga u podmazan pleh i ostavite da još jednom narasta oko pola sata. Rernu zagrejte na 175°C, površinu hleba premažite mlekom i pecite oko 35 minuta, ili dok se lepo ne zarumeni na vrhu. Važno je da ovaj hleb ostavite da se ohladi najmanje sat vremena pre vađenja iz kalupa.
(Espreso/StvarUkusa)