Luk, Foto: Profimedia

VODITE RAČUNA

SVAKODNEVNO JEDETE CRNI I CRVENI LUK, ALI OVO NISTE ZNALI: Jedan od NJIH se ovoj GRUPI ljudi nikako ne PREPORUČUJE

Ukratko, luk je svakako zdrav, a ovo su nutritivne vrednosti koje se nalaze u jednoj šoljici iseckanog luka

Objavljeno: 11.11.2021. 19:59h > 20:03h

Luk je jedna od onih namirnica koju ljudi ili vole ili mrze. Onima koji spadaju u ovu drugu kategoriju, život nije jednostavan budući da se luk nalazi skoro u svakom jelu, u salatama, supama, u hamburgerima... Sa druge strane, oni koji vole luk se verovatno pitaju koji je od njih zdraviji, i da li je bolje jesti crveni ili crni luk.

Kako da iseckate crni luk, a da ne zaplačete? 4 najbolja načina koja koriste profesionalci.

Ukratko, luk je svakako zdrav, a ovo su nutritivne vrednosti koje se nalaze u jednoj šoljici iseckanog luka:

41 kalorija

0.12 g masti (0 g zasićene masti)

2 g proteina

15 g ugljenih hidrata

3 g vlakana

7 g šećera

6 mg natrijuma

Luk se razlikuje po veličini, boji i ukusu, zavisno od sorte kojoj pripada. Vrste crvenog, žutog i belog luka su odlične za čuvanje, jer dugo ostaju sveže, a crveni luk je najljući i najslađi među njima. Crveni luk ima visok udeo kvercetina, snažnog antioksidansa i veliku količinu lekovitih sumpornih jedinjenja. Sadrži i lekovite antocijanine koje mu daju crvenu boju. Ova namirnica je dobar izvor biljnih vlakana, vitamina B6, folata i mangana, a uz to je i odličan izvor vitamina C.

Isto kao i beli, crni i crvni luk se najčešće spominju u kontekstu održavanja zdravlja srca i krvnih sudova. Ova osobina luka je rezultat delovanja aktivnih materija za koje se veruje da pomažu u smanjenju povišenog nivoa holesterola i homocisteina u krvi, a smanjuju i povišeni krvni pritisak, vodeći činioc rizika za razvoj bolesti srca i krvnih sudova. Kontinuiran unos luka, barem dva puta nedeljno, povezan je sa značajnim smanjenjem rizika za razvoj raka creva i želuca.

Luk je niskokalorična namirnica sa pristojnom količinom vlakana, a osim toga ima još niz važnijih svojstava. Luk je snažan antioksidans jer sadrži polifenole, antocijanine i kvercetin koji mogu da smanje rizik od razvoja raka. Ima protivupalna svojstva i doprinosi smanjenju bola i svraba, a pozitivno utiče i na rad creva.

Ko treba da ga izbegava i zašto?

Crveni luk se ne preporučuje osobama sa osetljivim želucem jer ih može iritirati, a trebalo bi da ga izbegavaju i osobe sa probavnim smetnjama. Ne preporučuje se za večernji obrok jer izaziva pojačanu žeđ. Crveni luk može izazvati gasove, nadutost, ili čak mučninu, dijareju i povraćanje (iako retko). To je zato što sadrži fruktozu, vrstu šećera koja može da grubo deluje na gastrointestinalni trakt. Dakle, osobe sa refluksom kiseline i sindromom iritabilnog creva bi trebalo da izbegavaju crveni luk.

(Espreso / zdravakrava.24sata.hr)