povedite računa
NEDOSTATAK VITAMINA D MOŽE VAS SKUPO KOŠTATI: Obavezno uvrstite u svakodnevnicu OVE 4 namirnice
Nedostatak vitamina D je česta pojava tokom hladnijih dana
Unos određenih namirnica je poželjno povećati s promenom godišnjih doba.
Nedostatak sunčeve svetlosti zbog sve kraćeg dana i oblačnog vremena direktno dovodi do manja vitamina D u organizmu.
Njegov nedostatak povećava rizik od obolevanja od raznih infekcija i upala, postaje uzrok oslabljenog imuniteta, nedostatka energije i motivacije i depresije, koji sa razlogom kod mnogih počinju u jesen i zimu.
Shodno tome, tokom jeseni i zimskih dana je potrebno da posebno povedete računa o ishrani kako biste obezbedili organizmu sve vitamine koji su mu potrebni, a ovo su neke od namirnica koje obiluju vitaminom D.
Losos
Losos je nezamenljiv u oblačnim sezonama – jedna porcija (oko 100 g) sadrži gotovo dnevnu potrevu za vitaminom D. Štaviše, ova crvena riba poboljšava moždanu aktivnost i smanjuje rizik od bolesti mozga. Izaberite drugu mogućnost između smrznutog i svežeg lososa – sveže ulovljena riba ima mnogo veći sadržaj vitamina.
Jaja
Pristupačan i lak način za popunjavanje zaliha solarnog vitamina u vašem telu. Jaja su vrlo hranljiva, a njihovo žumance sadrži visoku koncentraciju vitamina D. Mogu se koristiti u bilo kom obliku: sa tostom za doručak, u salatama ili kajgani.
Sardina
Ova vrsta ribe sadrži nešto manje vitamina D od lososa. Međutim, sardine su bogate gvožđem, kalcijumom i omega-3 masnim kiselinama, koje su važne za dobro zdravlje kože, kose i zuba, kao i za stvaranje kostiju.
Pečurke
Jedan od retkih biljnih izvora vitamina D. Njegov sadržaj u pečurkama je nizak, ali mogu biti alternativa ribi i morskim plodovima ili dodatak hrani bogatoj vitaminom D.
(Espreso/ Ekspresvesti)