medicinske legende
DOKTOR VAM OVO SIGURNO NEĆE REĆI: Zašto dobijamo GASOVE od PASULJA i da li su opasni po NAS ili samo našu OKOLINU?
Priča o oligosaharidima koji nam prave čudo u stomaku!
Neverovatno je koliko informacija postoji o gasovima, pišu čuveni autori neobičnih medicinskih priručnika Mark Lejner i Bili Goldberg. Nadutost je tema brojnih medicinskih studija, knjiga i kompakt-diskova. Jedna kompanija čak pravi filtere za gasove i donji veš koji je dizajniran tako da upija neprijatni miris. Ali do svih ovih informcija o gasovima, uvek se vraćamo na pasulj, najpoznatiju hranu od koje dobijate gasove.
Pasulj sadrži visok procenat šećera (oligosaharidi) koji naša tela ne mogu da svare. Kada ovi šećeri dospeju u creva, bakterije se bace na posao i počnu da proizvode velike količine gasova. Gas takođe dolazi i iz drugih izvora, kao što su vazduh koji gutamo, gas koji prodire u creva iz krvotoka, i ugljen-dioksid koji se formira iz pljuvačke koja reaguje sa stomačnom kiselinom.
Za one kojima pasulj zadaje ove muke postoji proizvod "bino" koji je na tržištu i koji sadrži enzim izdvojen iz buđi, alfa-galaktosidazu, koja pomaže u razlaganju složenih šećera u hrani koja izaziva gasove. Jedan drugi metod je potapanje pasulja pre nego što ga skuvate čime se smanjuje njihova moć proizvodnje gasova ako prospete vodu u kojoj je pasulj potopljen (kod nas se koristi i kuvanje par listova sveže nane s pasuljem - prim.pri.). Nažalost, ovim putem gubite i neke vitamine rastvorene u vodi.
Ostale vrste hrane koje izazivaju gasove su brokoli, kuvani kupus, sveže jabuke, rotkvice, crni luk, krastavac, dinja, kafa, kikiriki, jaja, pomorandže, paradajz, jagode, mleko i suvo grožđe.
Primetite koliko je povrća na ovom spisku. Zbog toga vegetarijanci uvek puštaju vetrove na časovima joge dok se uvrću u čudne položaje.
Bonus video:
(Espreso)