PAZITE SE
AKO JEDETE PIRINAČ JAKO ČESTO, MOŽETE DA UMRETE! Zbog ovog 1 sastojka, jako je OPASAN!
Postoji značajna povezanost između povišene kardiovaskularne smrtnosti i potrošnje anorganskog arsena, koji se nalazi u riži
Riža je čest prilog na tanjirima u velikom broju domaćinstava. No, nakon uznemirujućih rezultata najnovije studije mogli biste ozbiljno razmisliti o smanjenju unosa ove namirnice. Stručnjaci, naime, upozoravaju da jedenje previše riže dugoročno može imati kobne posledice.
Riža sadrži nizak novo arsena i sada se smatra da bi produženo izlaganje toksičnom elementu moglo pridoneti hiljadama preuranjenih smrti koje je moguće izbeći na godišnjem nivou, piše Mirror.
Postoji značajna povezanost
Prema istraživanjima u Manchesteru, produžena izloženost anorganskom arsenu može se povezati sa zdravstvenim problemima kao što su karcinom i kardiovaskularne bolesti.
Istraživači sa Univerziteta u Manchesteru i u Salfordu istraživali su ovaj odnos, a njihova su otkrića nedavno objavljena u časopisu “Science of the Total Environment”.
Rezultati pokazuju da, kada se uzmu u obzir glavni činitelji za koje se zna da pridonose kardiovaskularnim bolestima, postoji značajna povezanost između povišene kardiovaskularne smrtnosti i potrošnje anorganskog arsena, koji se nalazi u riži.
Rizik je oko šest posto
“Studija sugeriše da najveći deo od 25 posto konzumenata riže u Engleskoj i Walesu može biti izložen većem riziku od kardiovaskularne smrtnosti zbog izloženosti anorganskom arsenu u poređenju s najnižih 25 posto konzumenata riže”, rekao je profesor David Polya u Manchesteru.
“Povećani rizik kreće se oko šest posto (s intervalima između dva i 11 posto). Povećani rizik mogao bi se djelomično odražavati i na kombinaciju osetljivosti, ponašanja i lečenja tih zajednica u Engleskoj i Walesu s relativno visokim unosom riže”, dodao je.
Naravno, potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se potvrdili ovi nalazi.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/Novi.ba)