otkrivamo
KADA KUPITE BRAŠNO, OBAVEZNO MORATE DA URADITE OVU STVAR! Tako ćete biti SIGURNI da je dobro za korišćenje!
Svala vrsta ima svoje benefite
Brašno se na srpskom tržištu najčešće može naći u tri osnovna tipa označena brojevima koji pokazuju stepen njegove obrade.
Iako ga obično držimo u špajzu, belo pšenično brašno bi se nakon kupovine trebalo pohraniti u zamrzivaču na 48 sati kako bi se uništila sva eventualna jajašca parazita u njemu.
Nakon toga brašno se treba pohraniti u čistu, suvu i hermetički zatvorenu kutiju na tamno i hladno mesto. Ako takvu kutiju ostavite u frižider, produžićete mu rok trajanja na čak dve godine. U slučaju da brašno planirate potrošiti unutar godine dana od otvaranja pakovanja, držati ga možete i u špajzu.
Brašno se na srpskom tržištu najčešće može naći u tri osnovna tipa označena brojevima koji pokazuju stepen njegove obrade. BRAŠNO TIP 400 OŠTRO Namensko pšenično brašno tip T-400 oštro smatra se najkvalitetnijim belim brašnom jer se proizvodi od samog jezgre zrna žita. Preporučuje se za pripremanje biskvitnog testa, torti i pita, odnosno za sve u što ide i prašak za pecivo.
BRAŠNO TIP 550 GLATKO Brašno tip 550 glatko upotrebljava se za pripremu belog hleba i raznih vrsta finoga mlečnog peciva, kolača, domaće testenine i rezanaca. Brašno T-550 bogato je škrobom i proteinima. Pšenično brašno odličan je izvor ugljenih hidrata, najkorisnijeg izvora raspoložive energije u našem telu. BRAŠNO TIP 850 Brašno tip 850, polubelo, sadrži više vitamina, minerala, proteina i celuloznih vlakana od belog brašna, pa je i prehrambeno vrednije, a koristi se za pripremu hleba i peciva, pa ga zovu i krušno brašno.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/dnevnik.hr)