neverovatne činjenice
KISELI KUPUS LEČI OVIH 9 BOLESTI: Ovo SIGURNO niste znali!
Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su probiotičke bakterije
Način njegove pripreme potiče od Slovena, a koristi se i dan danas. Poznato je da je moreplovac Džejms Kuk svoju posadu hranio kiselim kupusom za prevenciju od opasnog skorbuta. Sebastijan Kneip njime je lečio dijabetes, giht, opekline i upale.
Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezij, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog, a njegova boja ukazuje da sadrži i lekovite antocijanine.
Lek za probavni sistem:
Kiseli kupus je izvorna fermentirana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama. Zbog toga je kiseli kupus jako bitan u lečenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, posebne nakon terapije antibioticima ili hemoterapije.
Blagotvorno deluje na želudac i creva, na njihovu mikrofloru i na peristaltiku, čime pogoduje probavi. Pomaže i u probavljanju masnih obroka te ubrzava metabolizam što pospešuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma te čisti i regenerišr jetru. Tako čisti krv, usporava starenje i jača otpornost organizma.
Zaceljuje rane i opekotine:
Kiseli kupus pospešuje zarastanje rana, a deluje i kod reume i upale vena. Lokalno ga možete koristiti za ublažavanje svrbeža na koži usled različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Na zahvaćeno mesto stavite oblog od lista kiselog zelja i omotajte ga zavojem ili gazom. Imate li glavobolju, na čelo položite list kiselog kupusa i omotajte ga gazom. Za podizanje raspoloženja i dobro zdravlje, svaki dan pojedite dve do tri kašike naribanog kiselog kupusa. Ljudi koji konzumiraju puno kiselog kupusa jači su i otporniji na bolesti. Zbog toga se kiseli kupus posebno preporučuje starijim osobama, osobama s oslabljenim imunitetom i deci.
Blagodati soka kiselog kupusa:
Rasol – sok kiselog zelja – ima mnogo povoljnih učinaka po zdravlje. Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina, važnim za lečenje čira na želucu i dvanaestercu. Vrlo je popularan narodni recept za lečenje nagluvosti pomoću rasola. Naveče, pre spavanja, namočite vatu u rasol od kupusa i stavite je u uvo.
Tako spavajte i izvadite je ujutro. Između ostalog, rasol deluje protiv gljivica i bakterija, štiti od upala, pomaže kod čira i leči mamurluk.
Priprema kiselog kupusa:
15 kg zelja, 0,5 kg soli šest lovorovih listova, kašika bibera u zrnu, komadići dunje radi žuće boje, po izboru ljupčac, kim, komorač, vinova loza ili jabuke.
U plastičnu bačvu složite red rezanog kupusa, a zatim red soli i začina. Nastavite tako dok sve ne potrošite. Sve zalijte vodom dok ona prekrije kupus i hermetički zatvorite. Prvo držite zelje na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli, za što je potrebno oko mesec dana. Zatim ga premestite na hladno mesto poput podruma i čuvajte na temperaturi ne većoj od pet stepeni. Ako bačva nije puna do vrha, napunite najlonsku kesu vodom i stavite je kao uteg na zelje, da ga pritišće.
Trodnevna dijeta od kupusa:
S ovom dijetom možete izgubiti do tri kilograma u tri dana i pritom detoksikovati organizam. Prvi dan pojedite do kilogram i po kiselog kupusa raspoređenog u obroke. Pijte puno vode s nekoliko kapi limuna. Drugi dan za užinu pojedite pola kilograma kupusa, komadić hleba i nekoliko kašika svežeg sira. Za ručak ponovite, ali u kupus dodajte jabuke narezane na kockice. Za večeru kupusu dodajte dva kuvana krompira, pet grama maslaca, malo luka i kima (ili nekoga drugog začina prema želji) i sve to malo prepecite. Trećeg dana iskombinirajte jelovnike prvih dvaju dana kako vam najbolje odgovara.
BONUS VIDEO:
PROBALI SMO DA PREVARIMO POLIGRAF: Evo kako smo se proveli
(Espreso.co.rs/Alternativa za nas)