Foto: Tetiana Chernykova / Panthermedia / Profimedia

prijatno

Posna sarma postaće glavno jelo na trpezi: Odlična za dane slava i praznika, stari recept sa kojim nema greške

Priprema nije previše komplikovana, ali njen miris je toliko intenzivan da ostaje u sećanju

Objavljeno: 18.12.2024. 16:22h

Zima je nezamisliva bez sarme koja je jedno od najpopularnijih jela i često se nalazi na trpezama tokom raznih proslava, a šta ako je napravite po receptu monaha sa Hilandara?

Recepti iz ovog manastira su poznati po svom jedinstvenom ukusu i često oduševe sve koji ih probaju. Svi se slažu u tome da imaju poseban šarm. Ovaj put, otkrivamo vam kako monasi sa Svetog Atosa spremaju svoju sarmu. Priprema nije previše komplikovana, ali njen miris je toliko intenzivan da ostaje u sećanju, prenosi informer.rs.

Sastojci:

  • 2 praziluka
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 100 gr pirinča
  • 350-400 gr mlevenih oraha
  • 100 gr dimljene ribe (losos)
  • 12-15 listova kiselog kupusa

Priprema:

U smesu dodati so, ulje, suvi začin, crvena mlevena paprika, biber, beli luk u granulama, peršun, čili začin pa promešati.

Priprema je jednostavna. Na ulju propržite praziluk, crni luk i šargarepu. U povrće dodajte oprani pirinač, a zatim dodajte mlevene orahe. Nakon toga dodaje dimljenu ribu. Dodajte i začine i promešajte. Umotajte sarmu, slažite u šerpu pa stavite u rernu.

Kuvati u rerni na 200 stepeni oko sat vremena.

Bonus video:

(Espreso/Krstarica/prenela:B.S.)