PROBAJTE
Ova pita je najpretraženija na Internetu ovih dana! Sastojci u njoj vas čine zdravijima, u ustima je pravo blago
Spanać sa tofu sirom je najzdravija kombinacija koju možete pojesti, a sa šampinjonima postaje zlato za nepca.
Popajeva pita je savršen izbor za obrok tokom posnih dana, ali i za sve one koji žele da uživaju u zdravoj i laganoj hrani.
Spanać sa tofu sirom je najzdravija kombinacija koju možete pojesti, a sa šampinjonima postaje zlato za nepca.
Potrebni sastojci
300 g svežeg spanaća
200 g šampinjona
200 g tofu sira
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
2 kašike maslinovog ulja
1 pakovanje kvasnog testa (ili posno lisnato testo)
1 kašičica soli
1/2 kašičice crnog bibera
1/2 kašičice muskatnog oraščića (opciono)
2 kašičice sušenog origana
1/2 šolje vode
Način pripreme
Prvo se priprema nadev. Na srednje jakoj vatri, u tavi zagrejte maslinovo ulje. Dodajte sitno iseckani crni i beli luk i propržite dok ne postanu staklasti, oko 2-3 minuta. U tiganj dodajte šampinjone, prethodno iseckane na tanke listiće, i propržite ih dok ne omekšaju i sva tečnost ne ispari, oko 5-7 minuta. Zatim dodajte svež spanać i pržite još nekoliko minuta, dok spanać ne uvene. Posolite, pobiberite i dodajte muskatni oraščić, ako ga koristite. Sklonite tiganj sa vatre i ostavite da se smesa ohladi.
Sada spremite fil. U velikoj činiji, izgnječite tofu viljuškom dok ne postane kremast, pa ga pomešajte sa ohlađenim povrćem. Dodajte origano i dobro promešajte sve sastojke dok se ne sjedine.
Na radnu površinu stavite jedno lisnato testo i razvucite ga, tako da pokrije dno i strane pleha. Ako koristite kvasno testo, možete ga jednostavno razviti u željeni oblik. Preko testa ravnomerno rasporedite pripremljeni fil sa spanaćem, šampinjonima i tofu sirom. Prekrijte sa drugim delom testa, a ivice pažljivo pritisnite viljuškom da se ne bi otvorile prilikom pečenja.
Stavite pitu u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 30-40 minuta, dok ne postane zlatno smeđa i hrskava na površini.
Kada je pita gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi nekoliko minuta pre nego što je isečete na komade.Poslužite je toplu uz jogurt ili neki posni umak po izboru.
(Espreso/ona/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!