Vesna Zmijanac, Foto: Damir Dervišagić

pogledajte

Sarme su Srbima omiljeno jelo, a evo kako ih Vesna Zmijanac sprema: Njeni najmiliji ne znaju koliko im je dosta

Nikolija se na društvenim mrežama pohvalila kako njena majka kuva

Objavljeno: 10.12.2024. 13:15h > 13:18h

Sarma je definitivno omiljeno jelo na našim trpezama tokom pravih zimskih dana, a svaka domaćica ima svoj tajni začin, da baš njena bude posebnog ukusa. Takva je i sarma Vesne Zmijanac, koje njene unuke obožavaju.

Kada tokom zime Rea i Hana sa mamom i tatom posete baku na Bukulji, na trpezi se obavezno nađe i sarma, koja je i Nikoliji visoko na listi omiljenih jela.

Sarma Vesne Zmijanac ima jedan tajni začin, kuva se s ljubavilju, a recept donosimo u nastavku.

Sarma Vesne Zmijanac kojU njene unuke obožavajufoto: Printscreen Instagram/nikolijaofficial

Sastojci:

  • velika glavica kiselog kupusa
  • 600 grama junećeg mlevenog mesa
  • 3 šolje belog pirinča
  • glavica crnog luka
  • 200 grama suvih rebara
  • 100 grama dimljene slanine
  • so, vegeta, mlevena paprika, biber po želji

Priprema:

Na vreloj masti prodinsta se sitno seckana glavica crnog luka, izdinsta se mleveno meso, taman da od bledocrvene dobije rozikastosivu boju.

U meso za sarme doda se pola kesice mlevenog bibera, nešto jače od pola kašike začina od povrća i kašika mlevene paprike. Proprži se još malo, pa skloni sa plotne. Onda se u izdinstano meso ubace dve kafene šoljice očišćenog i opranog pirinča i nadev za sarme je gotov.

Očišćena i oprana liska kiselog kupusa stavi se na dlan, pa onda, bliže korenu, a po sredini, stavi kašika nadeva za sarme. Onda počne da se roluje, ali čim je nadev pokriven, krajevi liske se savijaju ka unutra, pa se nastavi s motanjem do kraja.

Na dno posude stave se tri-četiri liske neiskorišćenog kiselog kupusa, a preko njih se pospe isečena slaninica i na manje komadiće isečen čen belog luka. Na dno lonca stavljaju se biber u zrnu i list lorbera. Tek onda se ređaju sarme: prvo po obodu ukrug, a onda između, dok se ne pokrije dno. Preko ovog reda nabaci se štogod od suvog mesa, najbolje suva rebra.

Onda opet idu sarme, između kojih se ušuškaju komadi očišćenog belog luka i slaninica ili komadi suvih rebara, pa opet sarme. Kad je slaganje sarmi završeno, sarma se nalije hladnom vodom da dobro ogrezne, pa stavi na plotnu.

Bonus video:

(Espreso/Story/Teodora Vuković/prenela:B.S.)