Foto: CHASSENET / BSIP / imago stock&people / Profimedia
prijatno
Kad jednom probate posni burek onaj s mesom vam više neće pasti na pamet: Uživajte u slasnim zalogajima
Ovako pripremljen burek od kupovnih kora je slastan i odličan izbor za doručak i večeru, a priprema se vrlo brzo i jednostavno.
Objavljeno: 10.12.2024. 09:40h
Bojana Savić
Burek je stekao veliku popularnost širom sveta, ali je omiljen je u Turskoj, odakle potiče, i na Balkanu, gde se jede tokom čitave godine.
Kada kažete reč "burek", u Bosni i Hercegovini ćete dobiti onaj s mesom, u Turskoj će vam stići sa sirom i peršunom, ali i posne varijante bureka mogu da budu jednako ukusne i slasne.
Sve što vam je potrebno jesu pakovanje pečuraka, crni luk, krompir i začini, a rezultat je kraljevski doručak.
Sastojci:
- pakovanje gotovih kora
- 1 kesica praška za pecivo
- 400 g pečuraka (šampinjona)
- 2 krompira srednje veličine
- 2 manje glavice crnog luka
- so, biber i suvi začin po ukusu
- ulje
- 3 kašike ulja
Za premazivanje kora:
- 100 ml ulja
- 300 ml gazirane kisele vode
Priprema
- Sipajte tri kašike ulja u tiganj, pa uključite da se zagreje i za to vreme iseckajte sitno crni luk. Propržite dok ne bude staklast, pa dodajte malo soli i bibera.
- U to ubacite rendan krompir i sitno seckane šampinjone, pa dodajte suvi začin i dobro promešajte. Dinstajte dok pečurke ne omekšaju, pa sklonite s vatre.
- U jednoj činiji pomešajte kiselu vodu i ulje i promešajte.
- Obložite pek-papirom tepsiju, pa stavite na dno dve kore za pitu namazane mešavinom ulja i vode i počnite da ređate burek po principu kora-fil-kora dok ne potrošite materijal.
- Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180°C, oko 30 do 35 minuta.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Tamara Sorak Ranković/prenela:B.S.)