Foto: Mykola Lunov / Panthermedia / Profimedia

ukusno

Posne lovačke šnicle kakve do sada niste jeli: Ukus bolji nego kod običnih, nećete znati kad vam je dosta

Uz ovaj recept, lako ćete oduševiti porodicu i prijatelje, čak i one koji nisu na posnom režimu!

Objavljeno: 09.12.2024. 18:52h

Lovačke šnicle u kremastom sosu su klasično jelo koje spaja bogate i kremaste ukuse sa izdašnim zalogajem.

Ova posna verzija zadržava sve što volimo u ovom specijalitetu, ali koristi biljne sastojke, što je čini savršenim izborom za dane posta ili za one koji preferiraju vegansku ishranu.

Kombinacija pečuraka, aromatičnog povrća i kremastog biljnog sosa daje jelu poseban šmek i toplinu domaće kuhinje.

Sastojci (za 4 osobe):

Za šnicle:

  • 500 g sejtana (posnih šnicli od soje)
  • 3 kašike brašna (može i integralno)
  • So i biber po ukusu
  • Ulje za prženje
  • Za sos:
  • 250 g šampinjona (ili mešanih pečuraka)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 200 ml biljnog mleka (sojino, ovseno ili bademovo, bez zaslađivača)
  • 200 ml povrćnog bujona
  • 1 kašičica aleve paprike 1 kašika brašna
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • So i biber po ukusu
  • Svež peršun za dekoraciju

Priprema:

  • Sejtan iseći na tanke šnicle. Ako koristite sojine šnicle, prvo ih skuvajte u posoljenoj vodi, pa dobro ocedite. Uvaljati šnicle u brašno pomešano sa solju i biberom. Na zagrejanom ulju ispržiti šnicle sa obe strane dok ne porumene, pa ih izvaditi na tanjir i ostaviti sa strane.
  • U tiganj dodati još malo ulja, pa propržiti sitno seckan crni luk dok ne postane staklast. Dodati šargarepu iseckanu na sitne kockice i kratko propržiti. Ubaciti šampinjone isečene na tanke listove i seckani beli luk. Dinstati dok pečurke ne omekšaju i ne puste sok.
  • Posuti kašikom brašna i promešati da se sjedini sa povrćem. Dodati alevu papriku i mešati još minut. Naliti biljnim mlekom i povrtnim bujonom, mešajući da se ne stvore grudvice. Kuvati na laganoj vatri dok se sos ne zgusne (oko 5-7 minuta).
  • U gotov sos vratiti pržene šnicle i kuvati još 5 minuta kako bi se proželi ukusi. Po potrebi dodati još soli, bibera ili začina.
  • Poslužiti uz pire krompir, posnu testeninu ili kuvani pirinač.

Dekoracija:

  • Preko svake porcije posuti svež peršun za dodatnu svežinu i aromu.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/E.S./prenela:B.S.)