Marinko Madžgalj, Foto: Dragan Kadić

sećamo se

Marinko bi danas napunio 46 godina ali sudbina je bila nemilosrdna: Ova žena je uz njega bila do poslednjeg daha

Svoju strast prema muzici preneo je i na privatni život gde je bio suvlasnik kafića “Mačor” i tamo često nastupao.

Objavljeno: 21.08.2024. 12:58h

Proslavljeni glumac, pevač i voditelj Marinko Madžgalj danas bi proslavio svoj 46. rođendan.

Bio je poznat ao čovek širokog osmeha i neiscrpne energije koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kulturi kroz svoje glumačke, muzičke i televizijske doprinose.

Zbog svoje sposobnosti da se poveže sa publikom, autentičnost u izražavanju i strast prema umetnosti ostao je nezaboravan.

Rođen je kao Beograđanin 21. avgusta 1978., ali je svoje detinjstvo uglavno provodio u Kotoru, gde je njegova majka Mikica imala korene.

Diplomirao je 2000. godine na Fakultetu dramskih umjetnosti u klasi profesorice Gordane Marić. Pored pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga, bio je uspEšan i kao pEvač i voditelj.

Ognjen Amidžić mu je bio veliki prijatelj, pa su zajedno osnovali i bend "Flamingosi", a malo mu je falilo da se pojavi i na Evroviziji.

Naime, oni su 2006. sa pesmom “Ludi letnji ples”, u duetu sa pevačem Luisom, osvojili prvo mesto na Beoviziji. Međutim, kontroverza na Europesmi, gde nisu dobili poene od crnogorskog žirija, sprečila ih je da predstavljaju SCG na Evroviziji u Atini.

Svoju strast prema muzici preneo je i na privatni život gde je bio suvlasnik kafića “Mačor” i tamo često nastupao. Njegova posvećenost muzici ostavila je dubok trag na srpskoj muzičkoj sceni, a njegove pesme i danas se rado slušaju.

Privatni život

foto: Damir Dervišagić

Opšte je poznato da je Marinko bio u višegodišnjem braku sa glumicom Dubravkom Mijatović, sa kojom je dobio ćerku Saru.

Marinkova porodica se nije slagala sa izborom devojke, a smetale su im 2 stvari. Prva, što je Dubravka od njega bila starija 10 godina, a druga jer je ona iza sebe već imala jedan brak. U pitanju je kolega Goran Radaković sa kojim ima ćerku Ivu.

Marinko je zaprosio Dubravku posle godinu dana veze, a ceremonija je obavljena u tajnosti.

U novembru 2009. godine dobili su ćerku Saru, a Marinko je rođenje prvog deteta proslavio u svom kafiću na Vračaru.

Međutim, bračna idila nije dugo potrajala.

Razveli su se posle 7 godina braka, a mnogi su tada pričali da sve što je prejako, mora i da pukne.

Iako je bilo teško staviti tačku na takvu ljubav, glumac je svojevremeno izjavio da "kada su ljudi normalni, to ne mora da bude traumatično iskustvo".

Poslednji dani života

foto: Dragan Kadić

Sa samo 37 godina saznao je da boluje od teške bolesti, a najveću podršku za to vreme pružala mu je upravo bivša žena.

Dubravka je bila uz njega kada mu je bilo najteže i posećivala ga je u bolnici, a njegova smrt pala joj je veoma teško.

Pred smrt, i dalje je aktivno snimao, a poslednjih dana krstio se u manastiru Ostrog. Na taj korak se odlučio jer je verovao u moć vere i nadao se čudu. Za kuma je izabrao prijatelja Dušana Kovačevića, nadajući se da će mu to doneti olakšanje.

Marinko je izgubio bitku za život 26. marta. Za opaku bolest saznao je prekasno, te je jedne večeri prevezen u KBC “Bežanijska kosa”. Tamo mu je dijagnostikovan rak pankreasa i jedan period proveo je u bolnici na lečenju.

Sahranjen je 29. marta na Novom bežanijskom groblju uz zvuke pesama “Jedan dan života”, “Mama Huanita”, “Bolujem ja”, “Tiho noći”, “Na te mislim”, “Što se bore misli moje”

Možda i najbolje opisuju Marinka reči koje je izgovorila glumica Jelena Đokić na njegovoj komemoraciji: "Bio si život životniji od života samog".

(Espreso)