Sara ima paralizu lica, Foto: Printscreen/tiktok/secernamaceha

strašno

Sara zbog promaje dobila paralizu lica i snimila kako izgleda: Posledice su jezive, kao da je imala moždani udar

Dok Sara priča, veoma je primetno da jedna strana lica ne funkcioniše kao druga.

Objavljeno: 17.08.2024. 08:45h

"Znate ono kad vam mama, baba, tetka, strina kažu: "Ne možeš mokre kose napolje, ne može da spavaš sa mokrom kosom, ne možeš da spavaš sa upaljenom klimom, ubićete promaja i vi mislite to nije moguće, e pa moguće je. Meni se upravo to desilo, navodno", rekla je Sara koja ima paralizu lica zbog promaje.

Prema rečima stručnjaka, paraliza ili pareza lica je privremeno stanje koje se javlja usled oštećenja facijalnog nerva koje mnogi mešaju sa moždanim udarom. Prvi simptom je iznenadna slabost jedne strane lica, a od težine simptoma zavisi da li će pacijent proći bez terapije ili je potrebno uključivanje kombinovanih tretmana.

Dok Sara priča, veoma je primetno da jedna strana lica ne funkcioniše kao druga.

"Dignem obrvu i ovde se jasno vidi granica koliko je to paralisano. Sa desnom stranom ne mogu ništa. Pod ništa spada da ne mogu da izgovaram neke reči i neka slova. Desno oko ne mogu da zatvorim, spavam otvorenog oka. Ne pitajte me kako. Ovu obrvu ne mogu da podignem, ne mogu da se nasmejem, ne mogu da pušim cigaretu, ne mogu da pijem na slamčicu. Kad mućkam vodu u ustima, voda ispada na desnu stranu i izgleda ružno. Tako da, kada vam kažu "nemojte mokre kose napolje" ili "ubićete promaja", poslušajte da vam se ne desi ovo sa 20 godina, jer ja ne znam kako ću sad ovo ispraviti", zaključila je.

Povratak u normalu za 6 meseci

Sve funkcije lica, kao i facijalnog nerva trebalo bi da se u potpunosti vrate u roku od šest meseci.

U retkim slučajevima rezidualna slabost mišića traje duže od ovog perioda, a još ređe može biti i trajna.

(Espreso/blic žena/Prenela P.V)