Foto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

prave starinske

Recept za vazdušaste i mekane mekike koje ćete obožavati: Caku naših baka za savršeno testo svaka žena mora da zna

Mekike je lako napraviti, a još lakše kombinovati sa slatkim ili slanim dodacima

Objavljeno: 07.08.2024. 14:46h > 15:17h

Testa od brašna, jaja, soli i vode čest su izbor naših domaćica za pripremu prvog dnevnog obroka. Ali, u ovakva testa najčešće ide i kvasac, što produžava vreme pripreme.

Zato su mekike bez kvasca bolje rešenje – brže ćete ih pripremiti, a jednako su ukusne i meke kao i one sa kvascem. Postoje i posne mekike, koje se prave slatke, a mogu se jesti za bilo koji obrok.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 2 jajeta
  • kesica sode bikarbone
  • 180 ml kiselog mleka ili jogurta
  • 50 ml kisele vode
  • so
  • 3 kašike ulja za testo, plus ulje za prženje
Mekike bez kvascafoto: Bakina kuhinja

Priprema:

U kiselo mleko ili jogurt sipajte sodu bikarbonu, pa razmutite, dodajte umućena jaja, kiselu vodu, tri kašike ulja, brašno i so.

Umesite meko testo, pa posudu sa testom prekrijte streč-folijom ili krpom i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Potom premesite testo, blago ga razvucite rukama i podelite u deset delova, tj. deset mekika.

U duboki tiganj ili šerpu sipajte ulje, dobro ga zagrejte, pa spuštajte jednu po jednu mekiku i pržite dok testo ne poprimi zlatnu boju.

Mekike služite uz jogurt, mleko ili čaj i uz namaze po želji.

Bonus video:

(Espreso/krstarica/T.M.)