Žerbo kocke, Foto: Printscreen/youtube/Bakina kuhinja

UUH, KAKAV UKUS!

Najbolji recept za omiljene žerbo kocke u posnoj verziji: Poslastica koja svakim zalogajem vraća u detinjstvo

Bilo da su dani posta ili jednsotavno nemate namirnice za mrsnu verziju omiljenog kolača, ovaj recept je kao poručen za vas

Objavljeno: 31.07.2024. 18:42h

Posni kolač žerbo kocke će biti odličan dodatak svakoj trpezi i proslavi, a vrlo se lako prave. Iako je kolač po malo drugačijem receptu nego onaj mrsan, nećete mnogo osetiti razliku u ukusu.

Sastojci:

Za testo:

  • 300 ml kisele vode
  • 30 gr kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 250 ml ulja
  • brašno po potrebi
  • Za fil:
  • 300 g mlevenih oraha
  • 300 g šećera
  • džem po ukusu
FOTO: Printscreen/youtube/suzinakuhinja
FOTO: Printscreen/youtube/suzinakuhinja
FOTO: Printscreen/youtube/suzinakuhinja
FOTO: Printscreen/youtube/suzinakuhinja

Recept za posni kolač žerbo kocke:

Za ove posne kolače, treba da malo zagrejete kiselu vodu, pa joj dodajte kvasac i šečer. Ostavite da se kvasac otopi. Zamesite sve sa uljem i brašnom pa testo podelite na 6 lopti. Razvijte prvu koru pa ubaciti u pleh obložen papirom za pečenje. možda ćete želeti da probate i posnu voćnu tortu koja se ne peče!

Prvu koru premažite džemom pa pospite orasima koji su pomešani sa šećerom. Preko toga stavite drugu koru, pa opet džem i orahe. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Poslednju koru nemojte da premazujete, već je izbockajte viljuškom i pecite na 180 stepeni, dok ne porumeni. Servirajte i uživajte.

Bonus video:

(Espreso/stvarukusa/T.M.)