UUH, KAKAV UKUS!
Najbolji recept za omiljene žerbo kocke u posnoj verziji: Poslastica koja svakim zalogajem vraća u detinjstvo
Bilo da su dani posta ili jednsotavno nemate namirnice za mrsnu verziju omiljenog kolača, ovaj recept je kao poručen za vas
Posni kolač žerbo kocke će biti odličan dodatak svakoj trpezi i proslavi, a vrlo se lako prave. Iako je kolač po malo drugačijem receptu nego onaj mrsan, nećete mnogo osetiti razliku u ukusu.
Sastojci:
Za testo:
- 300 ml kisele vode
- 30 gr kvasca
- 2 kašičice šećera
- 250 ml ulja
- brašno po potrebi
- Za fil:
- 300 g mlevenih oraha
- 300 g šećera
- džem po ukusu
Recept za posni kolač žerbo kocke:
Za ove posne kolače, treba da malo zagrejete kiselu vodu, pa joj dodajte kvasac i šečer. Ostavite da se kvasac otopi. Zamesite sve sa uljem i brašnom pa testo podelite na 6 lopti. Razvijte prvu koru pa ubaciti u pleh obložen papirom za pečenje. možda ćete želeti da probate i posnu voćnu tortu koja se ne peče!
Prvu koru premažite džemom pa pospite orasima koji su pomešani sa šećerom. Preko toga stavite drugu koru, pa opet džem i orahe. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Poslednju koru nemojte da premazujete, već je izbockajte viljuškom i pecite na 180 stepeni, dok ne porumeni. Servirajte i uživajte.
Bonus video:
(Espreso/stvarukusa/T.M.)