poslastica
Bolje nego 'prave': Brzinski recept za lažne knedle sa šljavama - bez kuvanja krompira i pravljenja testa
Recept za neobične lažne knedle sa šljivama koje se tope pod nepcima
Knedle sa šljivama su jedan od omiljenih kolača iz detinjstva, a zadovoljstvo koje pružaju je čista perfekcija. Jedine poslastice koje bi ih mogle nadmašiti su takozvane lažne knedle sa šljivama.
Ljubitelji ovog voća će posebno uživati u njihovim čarima, a prednost koju imaju u odnosu na klasične je to što se spremaju mnogo brže, s obzirom da nema kuvanja krompira i pravljenja testa.
Sastojci:
oko 1 kg šljiva (očišćenjih od koštica)
Prvi fil:
350 g prezli
100 g šećera
2 kesice vanilin šećera
100 ml ulja
2 kašike cimeta
Drugi fil:
1 l mleka
150 g šećera
1 prašak za pecivo
2 kesice vanilin šećera
1 jaje
160 g griza
90 g maslaca
Priprema
Pomešajte prezle, šećer, vanilin šećer, cimet i ulje. Ostavite po strani prvi fil.
Za drugi fil odvojiti 300 ml mleka i pomešati sa šećerom, vanilinim šećrom, praškom za pecivo, jajetom i grizom.
700 ml mleka staviti da provri, pa dodati prethodnu smesu i kuvati dok se ne zgusne. U vruće na kraju dodati maslac i sjediniti.
U pleh sipati polovinu smese sa prezlama, zatim poređati šljive (prepolovite ih i ređajte unutrašnjom stranom ka dole), pa drugi fil i na kraju ostatak smese sa prezlama.
Peći na 180 stepeni oko 45 minuta do sat vremena. Sačekati da se prohladi i služiti.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Preneo: V.Š)