Lžna knedla sa šljivama - brzinski recept, Foto: Printscreen/Youtube/Prakticna zena

poslastica

Bolje nego 'prave': Brzinski recept za lažne knedle sa šljavama - bez kuvanja krompira i pravljenja testa

Recept za neobične lažne knedle sa šljivama koje se tope pod nepcima

Objavljeno: 17.07.2024. 14:04h

Knedle sa šljivama su jedan od omiljenih kolača iz detinjstva, a zadovoljstvo koje pružaju je čista perfekcija. Jedine poslastice koje bi ih mogle nadmašiti su takozvane lažne knedle sa šljivama.

Ljubitelji ovog voća će posebno uživati u njihovim čarima, a prednost koju imaju u odnosu na klasične je to što se spremaju mnogo brže, s obzirom da nema kuvanja krompira i pravljenja testa.

Sastojci:

oko 1 kg šljiva (očišćenjih od koštica)

Prvi fil:

350 g prezli

100 g šećera

2 kesice vanilin šećera

100 ml ulja

2 kašike cimeta

Drugi fil:

1 l mleka

150 g šećera

1 prašak za pecivo

2 kesice vanilin šećera

1 jaje

160 g griza

90 g maslaca

Priprema

Pomešajte prezle, šećer, vanilin šećer, cimet i ulje. Ostavite po strani prvi fil.

Za drugi fil odvojiti 300 ml mleka i pomešati sa šećerom, vanilinim šećrom, praškom za pecivo, jajetom i grizom.

700 ml mleka staviti da provri, pa dodati prethodnu smesu i kuvati dok se ne zgusne. U vruće na kraju dodati maslac i sjediniti.

Recept za lažne knedle sa šljivamafoto: Printscreen/Youtube/Prakticna zena

U pleh sipati polovinu smese sa prezlama, zatim poređati šljive (prepolovite ih i ređajte unutrašnjom stranom ka dole), pa drugi fil i na kraju ostatak smese sa prezlama.

Peći na 180 stepeni oko 45 minuta do sat vremena. Sačekati da se prohladi i služiti.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa/Preneo: V.Š)