Cezar salata, Foto: Profimedia

ZANIMLJIVO

Cezar salata po receptu Džejmija Olivera: On stavlja jedan tajni sastojak koji menja celu priču!

Cezar salata može da se prilagođava kada su u pitanju začini i prelivi. Ukoliko volite salate, možda ćete želeti da napravite i osvežavajuću salatu od lubenice i feta sira

Objavljeno: 09.07.2024. 11:58h

Sastojci:

400 g pilećeg filea

½ kašičice slatke dimljene paprike

2 pune kašike palente

maslinovo ulje

1 vekna hleba

1 čen belog luka

2 crvene paprike

4 kriške veće kriške slanine

2 male glavice salate

10 komada čeri paradajza

balzamiko sirće

šaka mikrobilja

Za preliv:

1 čen belog luka

2 limuna

40 g parmezana, plus dodatak za serviranje

4 pune kašike jogurta

1 kašika crvenog vinskog sirćeta

1 kašičica senfa

15 g svežeg bosiljka

Recept za Cezar salatu:

Za Cezar salatu prvo stavite veliki tiganj na srednju vatru. Na velikom listu masnog papira posipajte pileće filee solju, biberom, sa ½ kašičice slatke dimljene paprike i 2 pune kašike palente. Preklopite papir preko filea, a zatim oklagijom poravnajte piletinu na otprilike 1,5 cm debljine. Stavite u tiganj sa 1 kašikom ulja, okrećući posle 3 ili 4 minuta, dok ne porumeni. Isecite 4 debele kriške hleba, stavite na tiganj i izvadite kada se lepo ugljenišu sa obe strane.

FOTO: Printscreen/Youtube/CooKing
FOTO: Printscreen/Youtube/CooKing
FOTO: Printscreen/Youtube/CooKing
FOTO: Printscreen/Youtube/CooKing
FOTO: Printscreen/Youtube/CooKing
FOTO: Printscreen/youtube/AninaKuhinjica
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Youtube/OSHUA WEISSMAN

Izgnječite 1 čen neoljuštenog belog luka kroz drobilicu, u tečnost. Iscedite sok od 2 limuna, izmrvite u to 40 g parmezana i dodajte 4 pune kašike jogurta, 1 kašiku vinskog sirćeta, 1 kašičicu senfa isveži bosiljak. Izmešajte i začinite. Tostiran hleb natrljajte prepolovljenim čenom belog luka i isecite na kockice. Propržite slaninu. Narežite grubo 2 salate i poređajte preko velike daske za serviranje ili tanjira. Preko salate pospite hleb, prepolovite 10 komada čeri paradajza, a zatim dodajte i njih na dasku. Balzamiko sireće pospite po vrhu. Narežite piletinu, stavite je oko salate, prelijte prelivom, izmrvite preko toga hrskavu slaninu i pospite parmezanom.

Cezar salata može da se prilagođava kada su u pitanju začini i prelivi. Ukoliko volite salate, možda ćete želeti da napravite i osvežavajuću salatu od lubenice i feta sira.

Bonus video:

(Espreso / Stvar ukusa / J.J)