Sardinijska pita, Foto: printscreen / Instagram / cosatipreparopercena

odlična stvar

Sardinijska pita je idealna za doručak: Italijani je jedu u neograničenim količinama, pravi se sa paradajzom!

Ova pita se jednostavno priprema, a tipična je po tope što se pravi sa zrelim paradajzom.

Objavljeno: 08.07.2024. 10:43h

Sastojci:

600 g zrelog paradajza

2 kašike ulja (plus više za tiganj)

1 luk

1 čen belog luka

Nekoliko listova bosiljka

350 g brašna

7 g kvasca

1 kašičica soli

1 kašičica origana

1/2 kašičice šećera

Recept za sardinijsku pitu sa paradajzom:

Za pitu sa paradajzom, prvo isecite luk i beli luk i stavite ih u veliku činiju. Isecite paradajz na male komade i sakupite vodu od paradajza odvojeno u malu posudu. Dodajte paradajz u činiju i dodajte seckani bosiljak, origano, so, ulje i brašno.

U paradajz vodu izmrvite kvasac, dodajte šećer i promešajte. Dodajte kvasac i sve umesite rukama, dobićete veoma lepljivo testo. Stavite celofan i ostavite da se diže najmanje 2 sata. Nauljite pleh, lopaticom rasporedite testo, pokapajte uljem i pecite na 190 stepeni od 45 do 50 minuta.

Pita sa paradajzom je vrlo sočna, a ako volite da isprobavate razne pite, možda ćete želeti da napravite i pitu sa pire krompirom, šunkom i sirom.

Bonus video:

(Espreso / J.J)