KOMŠIJE RASTURILE SA OVIM RECEPTOM
MAĐARSKE PRŽENICE SA TAJNIM SASTOJKOM ĆE VAS OBORITI S NOGU: Seljačko jelo na sasvim novom nivou - meke kao duša
Verujemo da svaka kuća u Srbiji bar povremeno napravi ovo starinsko jelo, ali i naše komšije Mađari imaju tu naviku, samo, moramo priznati, oni su ovo prosto jelo digli na viši nivo dodajući mu tajni sastojak
Prženice su najbolji doručak na kojem smo svi odrasli, a evo kako ih Mađari prave. Dodaju jedan sastojak koji obara sa nogu.
Recept za 5 osoba
- – 20 kriški starog hleba
- – 10 kriški topivog sira
- – 300 g izrendanog topivog sira
- – 300 ml mleka
- – 100 g brašna
- – 4 jaja
- – ulje za prženje
Priprema
U dublju posudu sipati mleko. U drugoj posudi dobro umutiti jaja. U treću sipati brašno, a u četvrtu rendani sir. Kriške jako kratko umočiti u mleko, odmah ih izvaditi i između dlanova i iscediti.
Na jednu krišku staviti komad sira, pa preklopiti.
Spremljene sendviče prvo uvaljati u brašno, pa u jaje. Zatim spustiti u tanjir sa sirom, pa odozgo rasporediti malo sira.
U tiganju dobro zagrejati ulje, pa pržiti kriške s jedne i s druge strane dok ne dobiju lepu, rumenu koricu.
Gotove prženice vaditi na papirni ubrus, kako bi se ocedile od viška masnoće, prenosi Stvar ukusa.
Jako važno
Pripremati jednu po jednu prženicu. Dakle, kratko umočiti u mleko, preklopiti, uvaljati u jaje, brašno, posuti sirom i odmah spuštati u vruće ulje. I tek onda spremati drugu prženicu.
Nipošto ne pripremiti sve odjednom, pa tek onda pržiti, jer će kriške, čekajući, omekšati od mleka i zbog toga posle upiti puno ulja i raspasti se.
Bonus video:
(Espreso/T.M./Krstarica)