Krompir sa sirom, Foto: Printscreen/Youtube/TheCookingFoodie

recept

TANKO SEČENI KROMPIR ZAPEČEN U KREMASTOM SOSU OD SIRA: Ovo jelo će svakoga oboriti sa nogu, svi traže još

Lagano i izdašno jelo za celu porodicu može biti prilog ili glavni obrok

Objavljeno: 07.07.2024. 18:20h

Delikatno isečen krompir na kolutove se natopi kremastim sosom u koji se dodaju muskatni oraščić i majčina dušica, te je vrlo aromatičan. Ukoliko volite krompire, možda ćete želeti da ih napravite punjene pavlakom, slaninom i sirom. Evo i kako se pravi krompir u kremastom sosu!

Sastojci:

1,3 kg krompira, oljuštenog i tanko isečenog

42 g putera

57,5 g crnog luka, seckanog

16 g belogluka, sitno iseckanog

2 kašičice sveže majčine dušice

foto: Privatna arhiva

30 g višenamenskog brašna

120 ml pavlake za kuvanje

355 ml punomasnog mleka

141 g nezaslađenog kondenzovanog mleka

7,5 g soli ili više po ukusu

crni biber, po ukusu

¼ kašičice muskatnog oraščića, mlevenog ili sveže narendanog

170 g kačkavalja, iseckanog

grančica majčine dušice za ukras

foto: Printscreen/Youtube/Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Recept za tanko sečeni krompir zapečen u kremastom sosu od sira:

Zagrejte rernu na 200℃. Krompir oljuštite i operite, a zatim isecite na kolutove. Rastopite puter u velikoj šerpi na srednjoj vatri. Dodajte luk, beli luk i majčinu dušicu. Pržite 1-2 minuta ili dok ne zamiriše. Pazite da beli luk ne izgori. Umutite brašno da se dobro ne sjedini. Pažljivo sipajte pavlaku za kuvanje, punomasno mleko i kondenzovano mleko, a zatim so, biber i muskatni oraščić. Pustite da provri i kuvajte na srednjoj vatri, povremeno mešajući, oko 5 minuta ili dok smesa ne počne da se zgušnjava.

Dodajte oko 120 g kačkavalja i mešajte dok smesa ne postane glatka. Skinite lonac sa vatre. Podmažite tepsiju puterom. U podmazan pleh poređajte polovinu krompira, prelijte kremastim sosom, a potom poređajte ostatak krompira i prelijte preostalim sosom. Pokrijte posudu folijom i pecite 45-50 minuta ili dok krompir ne omekša. Skinite foliju sa posude, pospite preostalim sirom po vrhu i pecite još 15-20 minuta ili dok krompir ne porumeni.Odozgo stavite grančicu majčine dušice, po želji. Servirajte toplo.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)