pažnja
KAD KUPITE LUBENICU, ODMAH URADITE OVU STVAR SA NJOM, JER MOŽETE UGROZITI ZDRAVLJE: Opasnost VREBA iz njene KORE
Kora lubenice se ne jede, međutim mora biti perfektno čista konzumacije, a evo i zašto.
Pri kupovini lubenice mnogi vode računa o detaljima kako bi izabrali odgovarajuću, slatku i osvežavajuću. Pre nego što je servirate i poslužite sigurno je i ohladite u frižideru ili zamrzivaču. Neki imaju običaj i da je drže u kofi punoj hladne vode.
Međutim, ono na šta se retko obraća pažnja je higijena. Kora lubenice se ne jede, međutim mora biti perfektno čista konzumacije, a evo i zašto.
Na kori lubenice mogu se naći bakterije koje izazivaju listeriozu. Simptomi: dijareja, groznica, bol u mišićima. Naročito je opasna za osetljive kategorije: trudnice, decu i starije. Kada sečete lubenicu preko noža bakterijama zarazite "meso" koje jedemo.
Pošto je lubenica slatka, bakterije se brzo razmnožavaju. Da bi bili mirni lubenicu bi čim je donesete kući trebalo dobro istrljati pod mlazom vode.
Šta se sve nalazi u jednoj lubenici?
Na 100 grama lubenice ima tek 30 kalorija, sadrže puno vode, koja nam je leti veoma važna, a istovremeno je bogata vitaminima A i C, kalijumom i magnezijumom.
Iako svi vole hladnu lubenicu, skladištenjemu frižideru ona zapravo gubi neka svoja svojstva, poput likopena, koji efikasno štiti od bolesti.
Moćni L-citrulin
U lubenici možete pronaći najveći udeo aminokiseline citrulina, koja opušta i širi krvne sudove, pa je važna za erektilnu funkciju - 210 mg u 100 g lubenice.
Vitamin C
20% dnevne potrebe za vitaminom C zadovoljeno je sa 180 g lubenice. Osim toga, vitamin C će zaštititi vaše mišiće i kosti. Lubenica je odlična za dijetu jer sadrži svega 30 kalorija.
Snažni likopen
Slasno povrće može da smanji rizik od moždanog udara za 20 %, zahvaljujući velikoj količini likopena.
Vitamin A
Od 150 g lubenice, 5 odsto čini vitamina A, koji je važan za zdravlje vaše kože
Hidratacija
Lubenica se sastoji od 92% vode, 6% šećera i 2% vlakana.
Ne bacajte ni koru od lubenice
Iako koru od lubenice ljudi često bacaju, stručnjaci kažu da se upravo u njoj nalazi najviše vitamina i hranljivih materija poput vitamina A, B6 i C, kao i kalijuma i magnezijuma. S obzirom na to da kora nije preterano ukusna, možete je iseckati na komadiće i ubaciti u salatu od tunjevine ili piletine, samo je prethodno dobro operite (čak i ako ne jedete koru, ne zaboravite da raste na zemlji, pa se na njoj često nalazi veliki broj bakterija).
(Espreso/srbija danas/Prenela P.V.)