"Smanjenje holesterola dijetom je prevara veka": Ruski doktor demantovao sve, tvrdi da ćete ga samo ovako sniziti
Ruski akademik Pavel Evdokimenko, Foto: Printscreen / doctor_evdokimenko / Instagram

prirodno

"Smanjenje holesterola dijetom je prevara veka": Ruski doktor demantovao sve, tvrdi da ćete ga samo ovako sniziti

Ruski akademik Pavel Evdokimenko, reumatolog, neurolog i autor brojnih bestselera o zdravlju, u autorskom tekstu na svom zvaničnom sajtu istakao je da ishrana bez holesterola - fikcija. Dr Evdokimenko napisao je da samo 20 odsto holesterola zapravo ulazi ishranom u organizam, dok 80 odsto holesterola naše telo proizvodi samo.

Objavljeno:

Studije pokazuju da čak i onda kada holesterol unosite spoljnim putem, odnosno preko hrane, u znatno smanjenoj količini, naše telo će odmah nadoknaditi taj nedostatak tako što će ga samo proizvoditi više. Ovo u praksi može da znači da čak i ako pređete na kupovne proizvode koji obećavaju mnogo manji procenat holesterola, nivo holesterola u organizmu će ostati isti - jetra će ga proizvoditi više.

Ako, pak, postoji nešto čega se morate odreći u svojoj ishrani da biste snizili holesterol, onda su to rafinisani ugljeni hidrati, odnosno prerađena hrana siromašna vlaknima i bogata prostim šećerima. Odustanite od brze hrane i sklonite tablete protiv holesterola!

Njega proizvodi jetra, a potom se iz holesterola proizvode masne kiselina - supstanca koja nam je zaista potrebna
Njega proizvodi jetra, a potom se iz holesterola proizvode masne kiselina - supstanca koja nam je zaista potrebnafoto: Icruci / Alamy / Alamy / Profimedia

S druge strane, ako je neophodno da smanjite holesterol, to se radi na nešto drugačiji način, tvrdi dr Pavel. Njega proizvodi jetra, a potom se iz holesterola proizvode masne kiselina - supstanca koja nam je zaista potrebna. U te svrhe troši se do 80 odsto celukopnog proizvedenog holesterola.

Akumulacija viška holesterola je moguća ako imate stagnaciju žuči, iz koje bi on trebalo da se izluči. Ovaj problem treba rešiti - kada je žuč zdrava i višak holesterola nestaje. Dr Evdokimenko u ove svrhe savetuje konzumaciju napitaka, odnosno vodenih esktrakata od lekovitih biljaka kao što su neven, smilje i mlečni čičak.

No, on daje i konkretne savete kako na jednostavan i prirodan način, bez tableta, smanjiti holesterol:

1. Krećite se više

Kada se čovek malo kreće, holesterol se polako troši, ali čim poveća fizičku aktivnost, on se smanjuje, mišići ga, figurativno rečeno, prosto "jedu".

2. Sunčajte se češće

3. Smanjite količinu soli na jednu kašičicu dnevno, uključujući i hranu koja sadrži skrivenu so

4. Pijte najmanje litar obične negazirane vode dnevno

Pijte najmanje litar obične negazirane vode dnevno
Pijte najmanje litar obične negazirane vode dnevnofoto: Oleksii Akhrimenko / Panthermedia / Profimedia

5. Smanjite količinu kafe koje pijete - ne bi trebalo da konzumirate više od dve šoljice na dan

6. Jedite više voća i povrća

Ishrana mora da bude bogata voćem i povrćem; potrebno je jesti ih prilikom svakog obroka tokom dana. Voće i povrće bogato je pektinom, prirodnim polisaharidom koji pomaže u uklanjanju viška holesterola. Najviše pektina ima u cvekli, šargarepi, paprici, bundevi, patlidžanu... Pronaći ćete ga i u jabukama, dunjama, trešnjama, šljivama, kruškama i citrusima.

7. Jedite mekinje

Mekinje su vrlo korisne za snižavanje holesterola, ali je neophodno koristiti one prirodne, sirove, nebitno da li su od pšenice, raži, ovasa ili heljde.

8. Jedite beli luk

Ako konzumirate jedan do dva čena belog luka svaki dan, možete smanjiti visok nivo holesterola za 15 do 20 odsto u roku od mesec dana. Samo sirovi beli luk ima ovaj efekat, jer se tokom toplotne obrade njegova korisna svojstva smanjuju.

9. Koristite enterosorbente

Ako vam smeta zadah od belog luka, isprobajte enterosorbente, supstance koje mogu da vežtu i uklanjaju toksine, ali i višak holesterola iz tela.Najpoznatiji enterosorbent je aktivni ugalj, međutim još bolji su enterosgel i polifepan. Treba zapamtiti da ove supstance ne mogu da se uzimaju duže vreme, odnosno maksimalno se mogu koristiti 14 dana, nakon čega je neophodna pauza od dva do tri meseca.

(Официальный сайт Доктора Евдокименко)

Bonus video:

08:45

KONSTANTNO VAS BOLE LEĐA I GLAVA? Nećete verovati da iza OVIH SIMPTOMA LEŽI VIRUS! Doktor otkriva još pokazatelja za Kurir

(Espreso / Blic žena / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.