Obraćanje Dragana Stojkovića Piksija, Foto: FSS, Starsport©

PIKSIJEV "RAPORT"

"NIKO NIJE NA SPISKU JER IMA LEPU FRIZURU ILI JE BRAT OD TETKE!" Selektor otvorio dušu pred EURO (FOTO)

Tok konferencije mogli ste da pratite iz minuta u minut na portalu Espreso

Objavljeno: 31.05.2024. 10:51h > 12:46h
11:25h

Ko je prvi golman?

Obraćanje Dragana Stojkovića Piksijafoto: Starsport©

- Kakve muke... To su stvari koje dolaze jedna posle druge, ali dobro. Razumem javnost i dileme. Nema tu dileme. Kad ste vi sigurni u nešto.

11:23h

O Mijailoviću:

Obraćanje Dragana Stojkovića Piksijafoto: Starsport©

- To su igrači iz domaće lige, ali Mijailović i Spajić su zasluženo sa nama. Cenim njihove kvalitete, pratio sam mečeve u Ligi šampiona njihovog kluba. Pratio sam ih u mečevima visokog intenziteta. Uvek je maksimalno posvećen igri, izuzetan profesionalac. Univerzalacm, može da pokrije nekoliko pozicija. Igraće pno što igra u klubu. Ne vidim ga kao beka ili centralnog defanzivca.

11:23h

O Nemnji Gudelju:

Obraćanje Dragana Stojkovića Piksijafoto: Starsport©

- Odlično mi deluje. Već treći dan radimo. Sprovodimo sve u delo, izdržava sve napore. Razgovaram sa njim svaki dan. Jedno je pričati, drugo je na terenu. Tu nema laži. Momci pokazuju motivisanost, ja ne trčim. Samo pratim.

11:23h

O pripremnim utakmicama

Obraćanje Dragana Stojkovića Piksijafoto: Starsport©

- Dobro pitanje. Shvatamo najozbiljnije te mečeve, to je nešto što će nas čekati na EP. Austrija i Švedska su vrlo kvalitetne. Biće drugačije nego u martu, tražili smo ovakve rivale da bismo bili na potrebnom nivou u svim segmentima igre. Ozbiljno shvatamo provere. Treba biti pametan i ne treba praviti gluposti po pitanju sastava tima. Mitrović i Sergej dolaze 2. juna oko ponoći zbog obaveza. Jović i Milenković tek 3. juna. Ako neko misli da 4. juna treba da igraju - nemam komentar. Ne treba da ulazimo u rizik. Posebno Jović koji se vraća iz Australije. Nekoliko njih će biti na klupi, videćemo u kakvom su stanju.

11:18h

Kadetska reprezentacija Srbije plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva.

Obraćanje Dragana Stojkovića Piksijafoto: Starsport©

Da ne zaboravim da čestitam kadetima. Napravili su veliku stvar. Bio sam na Kipru, podržao sam ih. Ne bih o imenima, ali nekoliko igrača je pokazalo kvalitet. Ne treba da brinemo. U stvari moramo uvek da brinemo, ali pokazali su par njih ozbiljan potencijal. Nije mi bilo teško da odem i da ih pogledam.

11:15h

Najveće iznenađenje predstavlja izostanak Strahinje Erakovića:

Da bi neko došao, neko mora da ode. Moje razmišljanje je da na spiskju bude 6 centralnih bekova. Ne 7, ne 8, ne 9. Moja odluka je takva kakva je. Erakovića cenim, on je budućnost fudbala i očekujem da se vrlo brzo vrati u reprezentaciju. To je to: Spajić i Stojić su na spisku. Ići sa 8 ili 9 štopera je iluztorno, to je apsurd i to mi ne treba, ni meni ni ekipi. Samo iz tog razloga.

Obraćanje Dragana Stojkovića Piksijafoto: Starsport©

Razumem razočarenje i ljutnju. Ali, budem i ja razočaran i ljut kad ne pobedim Bugare, pa me niko ništa ne pita. Sukob ne postoji, zaista ne postoji, niti će postojati. Svi igrači koji su bili pozivani, slao sam im pozive zbog kvaliteta, ne zbog prijateljskih i kumovskih razloga. Bitno je da ja to znam i savest i da mirno spavam i savest mi je čista. Relacija selektora i igrača mora da bude na tom nivou. Samo uzajamno poverenje može da nas dovede do uspeha.

11:14h

Radonjić poručio da neće igrati dok je Piksi selektor:

Obraćanje Dragana Stojkovića Piksijafoto: Starsport©

Ne znam. Rekao sam da neću pričati o tome. Mislim da nije fe ri korektno. Ja sam neko ko je otvoren i nemam razlog da krijem i pravim teorije zavere. To ne postoji. Imam odličan odnos sa igračima. Kako je rekao, da li je rekao, u to ne ulazim. Kada bi stigao poziv, on bi se odazvao. To je moje mišljenje. Cenim ga puno, mislim da je odličan fudbaler. ali, neke stvari su nedovoljne da biste bili ovde. Vi to dobro znate, dobri ste statističari i vodite računa o tome. On to mora da pokaže o dokaže io želim mu brz povratak u reprezentaciju.

11:12h

O Radonjiću:

Obraćanje Dragana Stojkovića Piksijafoto: Starsport©

- Nemam nameru da pričam o igračima koji nisu na spisku. To su divni momci, nisu zatvorena vrata reprezentacije nikome. Takva je odluka, na osnovu nekih statistika i igara. Nema ličnih problema, ne daj Bože. Nije samo Radonjić u pitanju. Ima tu još momaka koji nisu sa nama iz opravdanih razloga.

11:11h

Ambijent oko reprezentacije i spiska:

Obraćanje Dragana Stojkovića Piksijafoto: Starsport©

- Već sam objasnio, ne pratim ambijente i raszmišljanja. Ista situacija kao pre dve godine, dakle nema velike polemike. Da ste na mom mestu, svi biste uradili isto. Morate da gledate fudbal bez navijačke ostrašćenosti, da uradite nešto što se kosi sa etikom. Nema euforije. Dakle, bili smo u pravu.

11:09h

O igračima iz Superlige Srbije:

Obraćanje Dragana Stojkovića Piksijafoto: Starsport©

Možete da gledate i onako i ovako. To su igrači stariji za dve godine, iskusniji za dve godine. Igrali su evropska takmičenja. Nije to nagrada, već odluka po onome što sam video i gledao. Zato sam doneo odluku. Niko nije na spisku zbog frizure, već zato što je pokazao kvalitet. Odluka je opravdana. Drago mi je zbog igrača iz naše lige. Dobili su šansu s pravom. Oni koji nisu sada na spisku, dobili su potvrdu da ih pratimo. Sve zavisi od njih, njihovog ponašanja. Nijednom od igrača nisu zatvorena vrata reprezentacije. Niko nije otpisan. Kristalno je jasno da odluke donosim samostalno. Kada vam se nađe ime na širom spisku, to znači da morate da radite još jače, da vam to bude vetar u leđa.

11:07h

O cilju u Nemačkoj.

Obraćanje Dragana Stojkovića Piksijafoto: Starsport©

- Sve ekipe koje su se kvalifikovale, a znamo da smo se mi kvalifikovali posle više od 2 decenije, startuju od nule. Svi imaju iste šanse. Idemo korak po korak. Učinićemo sve da taj prvi korak napravimo uspešno, a ot je da se kvalifikujemo za drugi krug. Kasnije, naravno, fokus i razmišljanje ide u pravcu ko vam je sledeći protivnik. tražiću od igrača maksimalan fokus i koncentraciju. Radićemo u ovom periodu dosta defanzivnih taktičkih stvari, a obratićemo pažnju i na fizičku spremnost. Moraćemo i na fizičkom planu da odgovorimo na sve izazove. Uradićemo sve da ekipa bude spremna. Ono što me posebno raduje je da ambulanta koju sam pre dve godine imao, sada nemam. Nema povreda i to je jedan vrlo bitan segment za mene kao trenera.

11:04h

O spisku:

Obraćanje Dragana Stojkovića Piksijafoto: Starsport©

- Mislim da je ovo u ovom trenutku najbolje što Srbija ima, ja sam tu da donosim odluke. Za to sam tu, a ne da nekome činim uslugu, ne daj Bože. Dobro sam razmislio i sa ovom grupom od 26 igrača sam potpuno zadovoljan.

11:01h

Kada će tim biti kompletan?

Obraćanje Dragana Stojkovića Piksijafoto: Starsport©

- Ja sam ovde da odgovaram na sva vaša pitanja kao i uvek. Izuzetno me raduje to što smo ranije počeli s pripremama. Objasnio sam igračima važnost turnira koji je pred nama i svi oni koji su tu, došli su do sada. To je oko 16 igrača. Već 1. juna će stići Vlahović, Kostić, Ilić i Samardžić, pa Mitrović, Milinković-Savić i Živković, pa na kraju Jović i Milenković.

11:00h

Spisak fudbalske reprezentacije Srbije za EURO:

GOLMANI: Vanja Milinković-Savić (Torino), Predrag Rajković (Majorka) i Đorđe Petrović (Čelsi)

ODBRANA: Strahinja Pavlović (Salcburg), Nikola Milenković (Fiorentina), Miloš Veljković (Verder), Srđan Babić (Spartak), Uroš Spajić (Crvena zvezda) i Nemanja Stojić (TSC).

VEZNI: Saša Lukić (Fulam), Nemanja Gudelj (Sevilja), Nemanja Maksimović (Panatinaikos), Ivan Ilić (Torino), Srđan Mijailović (Crvena zvezda), Sergej Milinković-Savić (Al Hilal), Dušan Tadić (Fenerbahče), Lazar Samardžić (Udineze), Veljko Birmančević (Sparta), Filip Kostić (Juventus), Filip Mladenović (Panatinaikos), Andrija Živković (PAOK) i Mijat Gaćinović (AEK).

NAPAD: Aleksandar Mitrović (Al Hilal), Dušan Vlahović (Juventus), Luka Jović (Milan) i Petar Ratkov (Salcburg).

10:52h

Srbija se posle 24 godine plasirala na kontinentalni turnir i biće deo C grupe sa Engleskom (16. jun), Slovenijom (20. jun) i Danskom (25. jun).

Slavlje fudbalera Srbije posle plasmana na Evropsko prvenstvofoto: Starsport©

Prvi meč je na stadionu Feltins arena u Gelzenkirhenu, a ostala dva na Alijanc areni u Minhenu.