recept
NAPRAVITE SLASNU POSNU PITU OD MEDA I CIMETA: Neodoljiv ukus, mekana kao PAMUK, topi se u ustima
Posna pita od meda i cimeta je savršeno hrskava, jednostavno se sprema, a idealno je rešenje ukoliko postite
Posna pita sa medom i cimetom je jednostavna za pripremu, savršeno je hrskava i odlično je rešenje za desert tokom Uskršnjeg posta. Zanimljiva kombinacija meda, cimeta i osvežavajućeg limuna, ukusom donekle podseća na baklave, ali se daleko brže sprema. Uživajte u ovoj posnoj poslastici!
Sastojci
500 g gotovih tankih kora za pitu (posnih)
200-300 ml mešavine vode i ulja (oko 1:3)
150-200 g meda
1 kašičica cimeta
1 kašičica rendane korice limuna (opciono)
Šećer u prahu za posipanje (opciono)
Recept za posnu pitu od meda i cimeta
Priprema fila i kora
U maloj šerpici zagrejte med da postane dovoljno tečan za mazanje. Dodajte cimet i rendanu koricu limuna u med i dobro promešajte. Uzimajte jednu koru i postavite je na radnu površinu. Ako su kore prevelike za pleh, možete ih preseći na pola. Četkom lagano namažite mešavinom vode i ulja preko cele površine kore.
Slaganje posne pite od meda
Nakon što ste namazali koru mešavinom ulja i vode, ravnomerno rasporedite tanak sloj pripremljenog meda sa cimetom. Ponovite postupak mazanja i filovanja medom za još nekoliko kora, stavljajući jednu preko druge. Obično se slaže 3 do 4 kore, zavisno od željene debljine pite. Nakon toga, pažljivo savijte napunjene kore na sličan način kao burek, praveći rolnu ili savijajući ih u obliku puža.
Pečenje
Premažite vrh posne pite od meda i cimeta ostatkom mešavine ulja i vode, pa pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, ili dok pita ne dobije zlatnosmeđu boju. Po želji, gotovu pitu možete posuti šećerom u prahu. Servirajte toplu ili na sobnoj temperaturi.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)