Stari recept za pincu, Foto: Printscreen/ Youtube/ just.katebake

recept

ORIGINALNI RECEPT ZA PINCU PRAVO IZ DALMATINSKE KUHINJE: Slatki kolač koji se po TRADICIJI priprema za USKRS

Postoje brojna predanja o nastanku ovog specijaliteta.

Objavljeno: 29.03.2024. 14:41h

Pinca je tradicionalna slatka pogača koja je obavezan deo uskršnje trpeze katoličkih vernika. O nastanku ovog kolača postoje brojne verzije. Po jednoj, u pitanju je tradiciononalni nemački kolač koji je se raširio na područje Balkana, a po drugoj pinca je hrvatski specijalitet koji se već 100 godina pravi povodom Uskrsa.

Iako se Hrvati hvale kako su prvi i jedini na svetu počeli da prave pincu, istina je da se nešto slično pravi i u Grčkoj koja je pravoslavna zemlja. Naime, Grci za Uskrs obavezno pripremaju cureki, odnosno uskršnji slatki hleb u koji stavljaju šarena jaja.

Bilo kako bilo, pinca je postala veoma popularna, posebno u Dalmaciji i smatra se da je proslavila dalmatinsku kuhinju. Pred vama je recept za pincu star 100 godina koji su, prema predanju, smislile kaluđerice sa Korčule.

Ovako treba da izgleda pincafoto: Printscreen Youtube Bokina kuhinja

Sastojci:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 200 g šećera
  • 150 ml soka od pomorandže s malo ruma
  • 100 ml toplog mleka
  • 80 g kvasca
  • 70 g svinjske masti
  • 50 g margarina
  • 30 g ulja
  • 15 g soli
  • 8 kapi ekstrakta vanile
  • 8 žumanaca
  • 3 belanca
  • 2 vanilin-šećera
  • korica jednog limuna
  • korica jedne pomorandže
  • jaje za premazivanje
  • nekoliko kockica šećera

Priprema:

Pinca je spremnafoto: Printscreen Youtube Bokina kuhinja

Kvasac izmrvite u toplom mleku s pola kašike brašna i pola kašike šećera. Ostavite da odstoji dok se kvasac ne podigne. Umutite mikserom belanca u čvrst sneg i ostavite sa strane. U drugoj većoj posudi umutite žumanca sa šećerom, dodajte margarin i sve dobro sjedinite. U smesu dodajte svinjsku mast, narendanu koricu limuna i pomorandže, te ulje i vanilin-šećer. Ostatak pomorandže iscedite i u sok dodajte malo ruma, kao i ekstrat vanile, pa sve dodajte u smesu koju mutite. Dodajte pola kilograma glatkog brašna, pa lagano pomoću varjače sve izmešajte. U preostali deo brašna umešajte kvasac, pa dodajte prethodno napravljenom testu. Na kraju sipajte sneg od belanaca i sve izmešajte dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepo za prste. Pokrijte ga krpom i ostavite da nadođe barem dva sata.

Nakon toga ga prebacite na pobrašnjenu podlogu i podelite na dva ili četiri dela, u zavisnosti od toga koliko pinca želite. Svaki deo lagano premesite i stavite u podmazan pleh. Ponovo ostavite da se testo podigne, pa makazama zasecite po vrhu i ubacite u vrelu rernu da se pinca peče na 180 stepeni oko 40 minuta. Pred kraj premažite je jajetom i pospite izmrvljenim kockicama šećera, pa vratite u rernu da se kratko zapeče.

BONUS VIDEO:

(Espreso/ Srećna republika/ Prenela I.O.)