recept
RIŽOTO SA SPANAĆEM I HRSKAVOM PRŠUTOM OD KOG IDE VODA NA USTA: Od ovoga će vaš GURMANSKI APETIT potpuno podivljati
Rižoto sa spanaćem i hrskavom pršutom doneće sezonske ukuse na tanjir, a obrok učiniti raznovrsnim.
Rižoto sa spanaćem i hrskavom pršutom je odličan izbor obroka tokom užurbane radne nedelje, jer se pravi za manje od sat vremena. Evo kako da napravite rižoto sa spanaćem i hrskavom pršutom .
Sastojci:
- 750 ml povrtnog bujona
- 100 g spanaća
- mala veza peršuna
- 3 kašike maslinovog ulja
- 4 kriške pršute
- 10 g putera
- 1 grančica listova majčine dušice
- 1 praziluk, beli deo sitno isečen
- 1 veliki čen belog luka, sitno isečen
- 150 g pirinča
- 20 g kačkavalja, narendanog plus dodatno za posluživanje
- ½ limuna, sa koricom i sokom
Recept za rižoto sa spanaćem i hrskavom pršutom:
Prokuvajte bujon
Za rižoto sa spanaćem i hrskavom pršutom sipajte povrtni bujon u šerpu i pustite da provri. Spanać i peršun blanširajte u bujonu 30 sekundi, a zatim ih izvadite i ostavite da se ohlade na trenutak. Smanjite vatru. Iscedite višak vode iz spanaća i peršuna, a zatim ih stavite u seckalicu. Dodajte 2 kašike maslinovog ulja i 1 kašiku vode, zatim umutite u fini pire i ostavite po strani.
Dinstajte pirinča
Zagrejte preostalo ulje u tiganju i pržite pršutu dok ne postane hrskava. Pršutu prebacite u tanjir obložen kuhinjskim papirom i ostavite sa strane. U tiganj stavite polovinu putera, listove majčine dušice, praziluk i beli luk i začinite. Pržite nekoliko minuta na srednjoj vatri dok praziluk ne omekša i ne bude aromatičan, ali ne porumeni. Dodajte pirinač, mešajući, da se obloži mešavinom belog luka, i dinstajte 4 minuta dok ne postane providan. Dodajte jednu kutlaču toplog povrtnog bujona i kuvajte dok se ne upije, neprestano mešajući.
Pomešajte sa spanaćem
Nastavite sa ovim procesom dodajući po jednu kutlaču tokom 20-30 minuta, stalno mešajući, dok pirinač ne postane kremast. Sklonite tiganj sa vatre i umešajte preostali puter, kačkavalj, veći deo limunove korice i limunov sok. Umešajte pastu od spanaća koju ste prethodno napravili. Podelite između dva tanjira, na vrh stavite hrskavu pršutu i pospite još malo kačkavalja i limunove korice.
Uživajte u savršenom ručku!
BONUS VIDEO:
.(Espreso/ Stvar ukusa/ Prenela I.O.)