veoma fino
DRAGULJ TURSKE KUHINJE - POGAČICE PUNJENE SIROM I PERŠUNOM: Mekane kao oblak, ostaju sveže i do 5 dana (RECEPT)
Recept za turske pogačice sa sirom i peršunom
Turska kuhinja je riznica preukusnih jela od kojih se ne zna koje je bolje. Jedno takvo je i pecivo koje će se svideti svim ljubiteljima kiflica i ostalih specijaliteta sa testom.
Radi se o sjajnim pogačicama punjenim sirom i peršunom. Prave se brzo i lako, a i izgledaju veoma dekorativno pa se mogu spremati i za specijalne prilike.
Mogu se doručkovati ili večerati, a pored predobrog ukusa su i veoma zasitne.
A mogu se jesti i petog dana.
Sastojci:
Za testo:
100 ml mleka
100 ml ulja
100 ml mlake vode
200 ml gustog jogurta
1 kašika soli
2 kašike šećera
3 kašike suvog kvasca
1,5 kašika praška za pecivo
800 g brašna
Za punjenje:
200 g feta sira
1/2 kašike crvene tucane paprike
so i biber po ukusu
2 kašike peršuna
Priprema:
U većoj činiji razmutite kvasac u malo tople vode, dodajte šećer, pa ostavite da odstoji da se kvasac aktivira.
Potom dodajte mleko, ostatak vode, ulje, jogurt i so (jogurt bi trebalo da je prethodno odstajao na sobnoj temperaturi, da ne bi svojom hladnoćom iz frižidera pokvario dejstvo kvasca).
Kad dobro promešate, dodajte brašno i prašak za pecivo i mešajte dok se ne sjedini. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta.
U međuvremenu u jednoj činiji izmrvite feta sir, pa dodajte mlevenu papriku, peršun, so, biber i sve to lepo promešajte.
Testo potom zamesite i podelite na nekoliko manjih kugli. Razvucite testo na pobrašnjenoj površini u ovalni oblik, pa nožem zasecite nekoliko puta do sredine (po dužoj liniji ovalnog oblika, kao u snimku).
Potom napunite filom neizrezanu stranu, pa počnite da motate ka iseckanoj ivici kao kiflicu. Kad dobijete dug rolovani štapić, umotajte u oblik puža.
Ponovite sa ostatkom materijala, a pogačice ređajte po plehu obloženom pek-papirom.
Premažite otopljenim puterom, pa pospite susamom, kimom ili drugim semenkama.
Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 25 minuta.
Prijatno!
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)