uuuh, kakve su
NAJVAZDUŠASTIJE TURSKE LEPINJE PO RECEPTU STAROM DECENIJAMA: Uksune i sočne, savršene uz meso ili za doručak
Turske lepinje ili kako to oni zovu hleb odlične su uz ćevape, kao dodatak jelu ili kao osnova za doručak
I da ih jedete samo uz jogurt, sigurno će vam se dopasti, a testo se priprema izuzetno jednostavno i lako. U nastavku pogledajte recept za ove preukusne lepinje.
Sastojci:
570 grama brašna
400 mililitara vruće vode
3 grama šećera
5 grama soli
100 grama otopljnog putera
50 mililitara ulja
Priprema:
U činiju sipajte prosejano brašno. U drugu činiju sipajte vruću vodu i kašiku šećera, a malo više od kašike soli. Postepeno dodajte brašno, a onda zamesite rukama. Testo formirajte u činiji, a onda prebacite na radnu površinu i oblikujte rukama. Vratite ga u činiju, pokrijte provinom folijom i ostavite tako 15 minuta. Nakon što je prošlo 15 minuta brašno prospite po radnoj površini, prebacite testo, a onda ga podelite na dva dela. Potom testo isecite na osam delova i od svakog napravite lopticu. Loptice stavite na jedan tanjir, pokrijte providnom folijom i ostavite tako još 15 minuta. Probajte i recept za bugarski hleb koji se pravi za Usrks.
Svaku lopticu razvucite da bude kao tanka lepinjica. Potom razvucite testo što više možete. Ulje dodajte u otopljen puter. Sjedinite sve kašikom. Premažite testo koje ste razvukli samo sa jedne strane, a onda napravite tanku i dugačku rolnicu od testa. Formirajte puž od testa, a onda ga rasklagijajte kako bi bio što tanji kao na fotografiji. Potom odložite testo kada ste sve loptice formirali u puža. Nakon toga puževe rasklagijajte da budu još tanji.
Bonus video:
(Espreso/republika/Nevena Jakovljević/prenela T.M.)