Lepinje, Foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

uuuh, kakve su

NAJVAZDUŠASTIJE TURSKE LEPINJE PO RECEPTU STAROM DECENIJAMA: Uksune i sočne, savršene uz meso ili za doručak

Turske lepinje ili kako to oni zovu hleb odlične su uz ćevape, kao dodatak jelu ili kao osnova za doručak

Objavljeno: 09.03.2024. 17:05h

I da ih jedete samo uz jogurt, sigurno će vam se dopasti, a testo se priprema izuzetno jednostavno i lako. U nastavku pogledajte recept za ove preukusne lepinje.

Sastojci:

570 grama brašna

400 mililitara vruće vode

3 grama šećera

5 grama soli

100 grama otopljnog putera

50 mililitara ulja

Priprema:

U činiju sipajte prosejano brašno. U drugu činiju sipajte vruću vodu i kašiku šećera, a malo više od kašike soli. Postepeno dodajte brašno, a onda zamesite rukama. Testo formirajte u činiji, a onda prebacite na radnu površinu i oblikujte rukama. Vratite ga u činiju, pokrijte provinom folijom i ostavite tako 15 minuta. Nakon što je prošlo 15 minuta brašno prospite po radnoj površini, prebacite testo, a onda ga podelite na dva dela. Potom testo isecite na osam delova i od svakog napravite lopticu. Loptice stavite na jedan tanjir, pokrijte providnom folijom i ostavite tako još 15 minuta. Probajte i recept za bugarski hleb koji se pravi za Usrks.

Svaku lopticu razvucite da bude kao tanka lepinjica. Potom razvucite testo što više možete. Ulje dodajte u otopljen puter. Sjedinite sve kašikom. Premažite testo koje ste razvukli samo sa jedne strane, a onda napravite tanku i dugačku rolnicu od testa. Formirajte puž od testa, a onda ga rasklagijajte kako bi bio što tanji kao na fotografiji. Potom odložite testo kada ste sve loptice formirali u puža. Nakon toga puževe rasklagijajte da budu još tanji.

Bonus video:

(Espreso/republika/Nevena Jakovljević/prenela T.M.)