savršene su
DOMAĆE KIFLICE SA DŽEMOM PO RECEPTU STARIH DOMAĆICA: Ovako spremljene još niste probali - ukus KIDA koliko je dobar
Domaće kiflice svi obožavaju, a još kad su nafilovane džemom od šljiva nema ništa lepše
Toliko su vazdušaste i mekane da se prosto tope u ustima. Idealne su za slatki doručak uz šolju mleka, a da zamesite testo neće biti teško jer uspeva iz prve čak i onima koji nemaju previše iskustva u kuhinji. Recept ide ovako:
Sastojci:
800 g brašna
600 ml mleka
40 g kvasca
2 kašike ulja
250 g masti
džem od šljiva za filovanje
Priprema:
Kvasac izdrobite, stavite ga u činiju dodajte malo šećera i malo toplog mleka. Kada se zapeni i aktivira dodajte brašno, so i ulje i zamesite srednje tvrdo testo, postepeno dolivajući preostalo mleko. Ostavite ga da odstoji na toplom mestu oko sat vremena, da se udvostruči.
Nakon toga ga još jednom obradite rukama. Razvucite ga na stolu, koji ste posuli brašnom, na debljinu oko 1 cm i premažite ga mašću. Još jednom ga premesite i ponovo razvucite. Secite testo na trouglove jednake veličine i u svaki širi kraj stavite kašičicu pekmeza od šljiva.
Zamotajte kiflice i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 20 minuta ili dok lepo porumene.
BONUS VIDEO
(Espreso/stvarukusa/Marija Brčić/prenela T.M.)