morate probati
ORIGINALAN RECEPT ZA PAZARSKE PLJESKAVICE, EVO U ČEMU JE TAJNA: Bolje od njih ne postoje, napravite ih KOD KUĆE
Kad jednom probate ovako napravljene pljeskavice, uvek ćete ih praviti na ovaj način
U srcu Sandžaka, gde se spajaju orijentalna tradicija i savremeni ritam života, nalazi se dom jednog od kulinarskih čuda Srbije - originalne pazarske pljeskavice. Ova specijalnost Novog Pazara, sa svojim bogatim i autentičnim ukusom, predstavlja više od običnog obroka; ona je simbol kulturnog nasleđa i ponos grada, baš kao i njegovi čuveni ćevapi, koji nikad nisu gumeni.
Tajna izvanrednog okusa pazarske pljeskavice leži u savršenoj ravnoteži između mlevene teletine i junetine, kombinovanoj s precizno odabranim začinima i specifičnom tehnikom pripreme. Sastojci poput brašna, sode bikarbone i kisele vode doprinose jedinstvenoj teksturi, pružajući pljeskavici neodoljivu mekoću i sočnost.
Prženje se obično vrši na suncokretovom ulju, ali ljubitelji tradicionalnih metoda preferiraju gril, uz dodatak loja, što pljeskavici daje autentičan i nezaboravan okus. Ova pljeskavica nije samo obrok - ona je putovanje kroz bogatu istoriju i kulturu Novog Pazara.
Pogledajte i recept za posne pljskavice od sočiva.
Uživanje u pazarskoj pljeskavici nije potpuno bez atmosfere prijateljstva i gostoprimstva, koje je karakteristično za Novi Pazar. Kroz svaki zalogaj, grad otkriva svoju priču o zajedništvu, tradiciji i nezaboravnom gastronomskom iskustvu koje ostaje urezano u sećanju svakog ko ga proba.
Vreme pripreme:
30 minuta + odmaranje u frižideru
Sastojci:
500 g dva puta mlevene teletine (20% masnoće)
500 g dva puta mlevene junetine (20% masnoće)
1 veća glavica crnog luka
3 supene kašike brašna
1 čajna kašika soli (i više po ukusu)
1/2 čajne kašike bibera
1 fildžan kisele vode
1 čajna kašičica sode bikarbone
Priprema:
1. Pomešajte obe vrste mesa pa ulijte kiselu vodu i izmešajte.
1. Crni luk oljuštite i oštrim nožem što sitnije iseckajte.
2. Rukama dobro izmešajte meso, crni luk, so i biber, bar 10 minuta i ostavite u frižider par sati, a najbolje preko noći.
3. Dodajte sodu bikarbonu i brašno pa umeste rukama još 10 minuta.
4. Pokvasite ruke hladnom vodom, uzmite oko 150 g mesa, oblikujte loptu i stavite između dve folije i oblikujte pljeskavicu.
5. Na gril tiganju stavite malo suncokretovog ulja, zagrejte i pecite pljeskavice.
Bonus video:
(Esreso/24sedam/Prenosi A.M.)