Pljeskavica, Foto: Printscreen/Youtube/Tech Insider

morate probati

ORIGINALAN RECEPT ZA PAZARSKE PLJESKAVICE, EVO U ČEMU JE TAJNA: Bolje od njih ne postoje, napravite ih KOD KUĆE

Kad jednom probate ovako napravljene pljeskavice, uvek ćete ih praviti na ovaj način

Objavljeno: 21.01.2024. 19:02h > 19:05h

U srcu Sandžaka, gde se spajaju orijentalna tradicija i savremeni ritam života, nalazi se dom jednog od kulinarskih čuda Srbije - originalne pazarske pljeskavice. Ova specijalnost Novog Pazara, sa svojim bogatim i autentičnim ukusom, predstavlja više od običnog obroka; ona je simbol kulturnog nasleđa i ponos grada, baš kao i njegovi čuveni ćevapi, koji nikad nisu gumeni.

Tajna izvanrednog okusa pazarske pljeskavice leži u savršenoj ravnoteži između mlevene teletine i junetine, kombinovanoj s precizno odabranim začinima i specifičnom tehnikom pripreme. Sastojci poput brašna, sode bikarbone i kisele vode doprinose jedinstvenoj teksturi, pružajući pljeskavici neodoljivu mekoću i sočnost.

Prženje se obično vrši na suncokretovom ulju, ali ljubitelji tradicionalnih metoda preferiraju gril, uz dodatak loja, što pljeskavici daje autentičan i nezaboravan okus. Ova pljeskavica nije samo obrok - ona je putovanje kroz bogatu istoriju i kulturu Novog Pazara.

Pogledajte i recept za posne pljskavice od sočiva.

foto: Printscreen YouTube/Kuhinja za 10

Uživanje u pazarskoj pljeskavici nije potpuno bez atmosfere prijateljstva i gostoprimstva, koje je karakteristično za Novi Pazar. Kroz svaki zalogaj, grad otkriva svoju priču o zajedništvu, tradiciji i nezaboravnom gastronomskom iskustvu koje ostaje urezano u sećanju svakog ko ga proba.

Vreme pripreme:

30 minuta + odmaranje u frižideru

Sastojci:

500 g dva puta mlevene teletine (20% masnoće)

500 g dva puta mlevene junetine (20% masnoće)

1 veća glavica crnog luka

3 supene kašike brašna

1 čajna kašika soli (i više po ukusu)

1/2 čajne kašike bibera

1 fildžan kisele vode

1 čajna kašičica sode bikarbone

Priprema:

1. Pomešajte obe vrste mesa pa ulijte kiselu vodu i izmešajte.

1. Crni luk oljuštite i oštrim nožem što sitnije iseckajte.

2. Rukama dobro izmešajte meso, crni luk, so i biber, bar 10 minuta i ostavite u frižider par sati, a najbolje preko noći.

3. Dodajte sodu bikarbonu i brašno pa umeste rukama još 10 minuta.

4. Pokvasite ruke hladnom vodom, uzmite oko 150 g mesa, oblikujte loptu i stavite između dve folije i oblikujte pljeskavicu.

5. Na gril tiganju stavite malo suncokretovog ulja, zagrejte i pecite pljeskavice.

Bonus video:

(Esreso/24sedam/Prenosi A.M.)