recept
DOMAĆICA OTKRILA KAKO SE PRAVI LAŽNI RAGU BEZ MESA KOJI IDE SA KROMPIROM: Gotov OČAS POSLA, a svi će tražiti REPETE
Ovako se pravi lažni ragu bez mesa idealan uz svaku vrstu testenine
U suštini, reč je o jelu koje ima ukus ragua s mesom, ali ne sadrži meso što ne umanjuje njegov ukus - naprotiv. Da biste dobili savršenu teksturu, potrebno je da sofrito (luk, šargarepu i celer) iseckate malo krupnije od uobičajenog kako biste i dalje zadržali oblik kada su kuvani.
Tipična osnova ukusa aromatičnog povrća je pojačana svežim začinskim biljem, zatim prelivena crvenim vinom pre nego što se doda paradajz i dinsta dovoljno dugo da se pretvori u bogat, gust sos.
Vreme pripreme: 45 minuta
Sastojci:
- 4 štapića celera
- 1 crni luk
- 3 šargarepe
- 2 čena belog luka
- 20 g peršuna
- 20 bosiljka
- 2 lovorova lista
- 1 kašičica paradajz paste
- 100 ml crvenog vina
- 3 dl supe od povrća (od kocke)
- maslinovo ulje
- 1 mala konzerva pelata
- 3 sušena paradajza (opciono)
- testenina
Priprema:
1. Crni luk. šargarepu i celer operite, oljuštite i iseckajte.
2. Ubacite na zagrejano vrelo maslinovo ulje, dodajte lovorov list i dinstajte na srednjoj jačini. Neka se bap lagano krčka.
4. U sredini tiganja napravite rupu i ubacite paradajz pastu te lagano umešajte u ostatak jela.
5. Ulijte vino i dobro posolite i pobiberite. Sačekajte da alkohol ispari.
6. Konzervu pelata otvorite i ako je potrebno usitnite paradajz i ubacite u sos.
7. Supu od povrća ubacite u konzervu od paradajza da biste iskoristili sav sadržaj pa izlijte u sos. Kuvajte na umerenoj vatri 20 minuta uz povremeno mešanje. Sadržaj tiganja treba da se redukuje napola.
8. Kad je gotovo, pomešajte s kuvanom testeninom i na samom kraju dodajte još malo maslinovog ulja.
U donjem videu prikazano je kako se jednostavno pravi ovaj toskanski ragu i dodaju njoki.
Bonus video:
(Espreso/24Sedam)