ukusnija od mrsne
CARSKA PITA NA VODI JE NAJBOLJA ZA VREME POSTA: Mekana, vazdušasta i lagana - recept sa pocepanog papira
Carska pita na vodi je najbolja za vreme posta jer je mekana, vazdušasta i lagana, a pravi se po receptu sa pocepanog papira
Ako se spremate za post onda treba da znate da će vam neki specijalitet postati omiljeniji od mrsnih.
Svi smo navikli na mekanu špansku pitu, carsku, proju, gibanicu...
Ali u tim danima postoje i pite koje su još ukusnije, a velika pogodnost je čak i ako postite na vodi.
Takva je ova carska pita na vodi koja je mekana, vazdušasta i nijedna joj nije nije do kolena.
Priprema je sa pocepanog papira, a takve su najbolje.
Pravi se brzo, a ovo su sastojci za recept su:
so, začini po ukusu
250 gr pšeničnog brašna
5 kiselih krastavčića
1 kesica praška za pecivo
1 tikvica
1 kesica praška za pecivo
1 šargarepa
3 čaše kisele vode
1 kisela ili sveža paprika
Priprema je sad pred vama:
Prvo povrće dobro operite, pa papriku isecite na sitne kockice, a potom šargarepu i tikvice izrendajte.
Potom u dublju posudu sipajte brašno, prašak za pecivo, svo povrće i sačine, a onda polako dodati kiselu vodu. Potrebno je da mešate sve dok se ne razbiju grudvice brašna.
U pleh stavite papir za pečenje, pa sipajte dobijenu smesu i pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 20 minuta na 180 stepeni.
Po želji, pre pečenja, možete posuti po piti susam ili semenke bundeve ili suncokreta.
Ovakvoj carskoj piti na vodi će vam svi pozavideti.
(Espreso/Stil)