ovo je nešto najbolje
STARINSKE MEKIKE KAKVE SE SAMO NA SELU PRAVE: Mekoćom i ukusom vraćaju u detinjstvo - najprostiji recept
Starinske mekike sa sela mekoćom i ukusom vraćaju u detinjstvo, a prave se po najprostijem receptu
Detinjstvo svi pamtimo po ukusnim specijalitetima koja smo najviše jeli na selu.
Ukusne starinske prženice, gibanica, pita sa sirom...
I sve tako do ukusnih kolača.
Ono što svi mnogi pamte jesu mekane mekike koje su u kombinaciji sa jogurtom pun pogodak.
Sada su ispred vas prave starinske kakve samo mogu da se požele.
Jeftino, ukusno, a i super će vam doći kada nemate puno vremena za kuhinju.
Ovo su sastojci za recept:
800 ml mlake vode (ako želite, može pola mleka, pola vode)
1 kg brašna
1 kašičica soli
sveži kvasac (kocka)
1 jaje (može i dva ako su sitna)
I na ovu količinu brašna i tečnosti ide mala rakijska čašica rakije jer testo tako manje upija masnoću.
Priprema je tu:
Brašno prosejte i posolite, napravite rupu u sredini, dodajte izmrvljeni kvacas koji ste pomešali sa malo tople vode i jaje, a zatim lagano dodajte ostatak vode ( i mleka ako ste seodlučili za tu varijantu) i mešajte varjačom. Zamesimo meko testo, ređe nego za hleb. Testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da naraste.
Kada naraste, treba ga premesiti i izlupati varjačom, pa pustiti da još narasta. Mokrom rukom se otkida po malo testa, razvlači u mekiku.
Potrebno je dosta ulja ili masti, da mekike plivaju, zato je bolje uzeti manju šerpicu i peći po jednu ili dve istovremeno. Prže se na umerenoj temperaturi i šerpica se ne poklapa. Prijatno!
Bonus video:
(Espreso/Svetplus.com)